Izraelci ubili lokalnega voditelja Islamskega džihada

Izraelske sile so na Zahodnem bregu ubile lokalnega voditelja palestinske skupine Islamski džihad. Po besedah očividcev je vojska nanj streljala, medtem ko se je peljal skozi središče mesta.

Objavljeno
21. februar 2007 12.00
Izraelski vojak
Jeruzalem - Izraelske sile so danes v mestu Dženin na Zahodnem bregu ubile lokalnega voditelja palestinske skrajne skupine Islamski džihad Mahmuda Abu Obejda. Po besedah očividcev je vojska nanj streljala, medtem ko se je peljal skozi središče mesta. Izrael je Obejdovo smrt že potrdil. Izrael pa je medtem izrazil upanje, da bo bližnjevzhodna četverica na današnjem srečanju v Berlinu vztrajala pri pogojih, ki jih je za obnovo pomoči zastavila palestinski vladi.

Do usmrtitve Abu Obejda je prišlo le dan po tem, ko so izraelske oblasti preprečile samomorilski napad v bližini Tel Aviva, katerega naj bi izvedla skupina Islamski džihad.

Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni je medtem za izraelski vojaški radio danes poudarila, da je vztrajanje mednarodne skupnosti pri izpolnjevanju pogojev s strani prihodnje palestinske vlade nujno. "Izrael se o teh zahtevah ne bo pogajal in upam, da tu ne bo nihče popuščal," je še poudarila Livnijeva.

Hamas še naprej zavrača priznanje Izraela

Čeprav sta gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in vladajoči Hamas v začetku meseca dosegla dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti, Hamas še naprej zavrača priznanje Izraela, kar je poleg spoštovanja že sklenjenih izraelsko-palestinskih dogovorov in odpovedi nasilja eden od treh pogojev mednarodne skupnosti za obnovo pomoči Palestincem.

Na današnjem srečanju v Berlinu, kjer se bodo sestali predstavniki t. i. bližnjevzhodne četverice (Združeni narodi, Evropska unija, ZDA in Rusija), naj bi razpravljali predvsem o tem, ali priznati palestinsko vlado narodne enotnosti. Do pogovorov prihaja več kot dva tedna po srečanju četverice v Washingtonu, na kateri so potrdili gospodarski in diplomatski bojkot palestinske vlade pod vodstvom gibanja Hamas, v bližnji prihodnosti pa naj bi sledili novi sestanki.