Izraelski Arabec prvič član izraelske vlade

Izraelska vlada je prvič v svoji zgodovini imenovala kakega izraelskega Arabca na položaj ministra. Haleb Majadleh je musliman in poslanec izraelske Laburistične stranke.

Objavljeno
28. januar 2007 15.02
Izraelski premier Ehud Olmert je zagrozil z uporabo skrajnih sredstev v prihodnjih dneh
Jeruzalem - Izraelska vlada je danes prvič v svoji zgodovini imenovala kakega izraelskega Arabca na položaj ministra. Haleb Majadleh, ki je musliman in poslanec izraelske Laburistične stranke, je zasedel položaj ministra brez listnice.

53-letni Majadleh je postal sedmi minister laburistov v vladi. Sprva je bilo mišljeno, da bo na položaju ministra za znanost, kulturo in šport nasledil strankarskega kolega Ofirja Pinesa Paza, potem ko je ta oktobra lani odstopil s položaja v znak protesta zaradi vstopa skrajno konservativne in judovskim naseljencem naklonjene stranke Izrael Bejtenu (Izrael naš dom) Avigdorja Libermana. Na ta položaj ga je namreč predlagal vodja laburistične stranke in obrambni minister Amir Perec. Po pritiskih premiera Ehuda Olmerta pa so mu dodeli mesto ministra brez listnice.

Majadele je dejal, da želi vlada z njegovim imenovanjem dati predstavnika tudi izraelskim Arabcem, ki predstavljajo 20 odstotkov prebivalstva.