Izraelski napad na Gazo kljub prekinitvi ognja

Po sobotnem izraelskem napadu na jugu Gaze so palestinski skrajneži obljubili maščevanje.

Objavljeno
30. oktober 2011 14.51
Posodobljeno
30. oktober 2011 15.03
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Gaza/Jeruzalem - V palestinskem raketiranju juga Izraela in napadih izraelskih letal na območje Gaze je bilo od sobote ubitih deset Palestincev in en Izraelec, piše Slovenska tiskovna agencija. Gre za enega najbolj krvavih izbruhov nasilja na območju v zadnjih mesecih.

Palestinski skrajneži so - potem ko je bilo v letalskem napadu izraelskih sil na vadbišče borcev skrajnega gibanja Islamski džihad na jugu območja Gaze v soboto ubitih pet ljudi - obljubili maščevanje. Že v soboto so tako na ozemlje Izraela izstrelili kakih 20, danes pa še okoli deset raket.

Potem ko je bilo v prvem sobotnem napadu izraelskih letal ubitih pet pripadnikov oboroženega krila Islamskega džihada, Brigad al Kuds, kasnejši sobotni napadi pa so terjali življenja še štirih pripadnikov Brigad al Kuds. Medtem so na Izrael že padale tudi palestinske rakete. Ena od njih je v kraju Aškelon ranila nekega Izraelca, ki je kasneje v bolnišnici podlegel poškodbam, še štirje Izraelci so bili ranjeni.

Danes zjutraj so palestinska gibanja na območju Gaze razglasila prekinitev ognja, ki naj bi jo dogovorili ob posredovanju Egipta. Sprva so iz Izraela še prihajala poročila o nadaljevanju raketiranja, ki pa se je kasneje dejansko ustavilo in na območju je za nekaj ur zavladal mir.

A nato so izraelska letala danes popoldne znova napadla in pri mejnem prehodu Rafa z Egiptom ubila enega Palestinca, tokrat naj bi šlo za pripadnika oboroženega krila gibanja Demokratična fronta za osvoboditev Palestine (DFLP). Še en borec DFLP je bil v napadu ranjen, piše STA.