Izraelski premier na zaslišanju

Komisija, ki preučuje razloge za neuspelo vojno v Libanonu je šest ur zasliševala izraelskega premiera Ehuda Olmerta. Izsledki komisije bodo ključni za prihodnost premiera.

Objavljeno
01. februar 2007 19.21
Ehud Olmert, namestnik in vršilec dolžnosti premiera Izraela
Jeruzalem - Izraelski premier Ehud Olmert je moral danes prestati šesturno zaslišanje pred vladno komisijo, ki proučuje razloge za neuspešnost izraelske vojne v Libanonu. Komisijo je zanimal predvsem razlog za obširno kopensko ofenzivo, ki jo je Olmert ukazal dva dni pred sklenitvijo premirja, zanimal pa jo je tudi postopek odločanja v drugih fazah vojne.

Številni opazovalci so prepričani, da bodo ugotovitve petčlanske komisije ključnega pomena za prihodnost izraelskega premiera, katerega priljubljenost je zaradi bolj ali manj neuspele vojne ter številnih korupcijskih obtožb izraelskih politikov najnižja doslej. Če ga bo komisija neposredno obtožila za neuspeh vojne v Libanonu, bo Olmert prisiljen odstopiti, ocenjujejo politični analitiki.

Izraelski premier je bil zadnji v vrsti kakih 70 visokih političnih in vojaških predstavnikov, ki so pričali pred komisijo, zaslišanje pa je potekalo za zaprtimi vrati. Svoje prve zaključke naj bi sicer septembra ustanovljena komisija predstavila marca.

Zaradi slabega vodenja vojne v Libanonu je s položaja načelnika generalštaba izraelske vojske že odstopil Dan Haluc, številnih pozivov k odstopu pa sta deležna tudi Olmert in njegov obrambni minister Amir Perec.

Vojna med Izraelom in libanonskim skrajnim gibanjem Hezbolahom, ki se je večinoma bila na jugu Libanona, se je pričela po ugrabitvi dveh izraelskih vojakov s strani Hezbolaha 12. julija lani. Do premirja, ki je pričelo veljati 14. avgusta, je bilo v spopadih ubitih več kot 1200 Libanoncev, večinoma civilistov, in več kot 160 Izraelcev, večinoma vojakov.