Izraelski protiukrepi po sprejemu Palestincev v Unesco

Palestinci so ogorčeni, saj menijo da jim Izraelci kradejo denar in da s tem spodkopavajo mirovni proces.

Objavljeno
02. november 2011 05.15
Posodobljeno
02. november 2011 05.24
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Jeruzalem - Izrael naj bi se po nedavnem izglasovanju polnopravnega članstva Palestincev v Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) odločil, da bo med drugim začasno zamrznil nakazovanje sredstev palestinskim oblastem. Zamrznitev naj bi veljala do sprejema dokončne odločitve.

»Odločili smo se za začasno zamrznitev nakazovanja sredstev palestinskim oblastem, dokler ne bo sprejeta dokončna odločitev,« je povedal visok izraelski predstavnik, katerega imena francoska tiskovna agencija AFP ni razkrila.

Gre za sredstva, ki jih Izrael vsak mesec nakaže palestinskim oblastem, naberejo pa se z naslova obdavčitve blaga, ki potuje na palestinski trg prek izraelskih pristanišč. Ta sredstva predstavljajo pomemben delež palestinskega proračuna.

Izrael v odzivu na diplomatske ali politične dogodke, ki jih ocenjuje kot škodljive, pogosto zamrzne izplačila omenjenih sredstev.

Izraelska oblast naj bi poleg tega v odgovor na sprejem Palestincev v Unesco sprejela načrt za izgradnjo 2000 novih stanovanj za judovske naseljence v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu.

Palestinske oblasti so se na te ukrepe odzvale z ogorčenostjo in opozorilom, da s tem spodkopavajo mirovni proces in hkrati kradejo denar Palestincem, poroča STA.