Izraelsko maščevanje ne bo ustavilo Palestincev

Izraelci so napovedali sankcije, Palestinci pa še več prošenj za članstvo v agencijah OZN.

Objavljeno
03. november 2011 17.46
Posodobljeno
04. november 2011 07.30
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Odločen boj Palestincev za priznanje njihove države v Združenih narodih se bo nadaljeval kljub izraelskim grožnjam in iracionalnim ukrepom, Združene države pa so že zdavnaj izgubile moralno pravico do posredovanja v bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih.

Palestinci so s kandidaturo za polnopravno članstvo v Unescu dosegli izjemen uspeh, saj sta zanj glasovali več kot dve tretjini držav članic. Takšen izid je bil predvidljiv, saj podpora palestinski državnosti – ne le zaradi zgodovinske pravice palestinskega ljudstva, ampak tudi zaradi stopnjujoče se izraelske agresivnosti – v mednarodni skupnosti strmo narašča. Vzporedno z naraščanjem mednarodne podpore se krepi izraelski in ameriški pritisk na palestinske politike, a zdaj je jasno, da so vse palestinske frakcije (ne glede na notranje spopade in krvavo zgodovino) enotne v boju za priznanje državnosti, kar so nam v zadnjih tednih potrdili številni vodilni palestinski politiki.

Njihovo odločnost je okrepila tudi ameriška napoved veta ob morebitnem glasovanju o palestinski državnosti v varnostnem svetu, ki naj bi potekalo še ta mesec. Ker je že vnaprej jasno, da bodo Združene države uveljavile pravico veta, so Palestinci pripravili nadomestni scenarij. Glasovanje bodo »preselili« v generalno skupščino OZN, kjer bodo gotovo dobili najmanj dvetretjinsko podporo in si tako pridobili status države opazovalke. To bi bila velika politična zmaga, ki je prav nič ne more preprečiti. Tega se dobro zavedajo tako Izraelci kot Američani, ki so v mednarodni skupnosti vse bolj osamljeni. Naši palestinski sogovorniki so nam potrdili, da je njihov cilj »diplomatska osamitev ZDA in Izraela« – to jim za zdaj odlično uspeva. Poleg tega bodo Palestinci v prihodnjih mesecih zaprosili za sprejem v petnajst agencij Združenih narodov. Med drugim tudi v Svetovno zdravstveno organizacijo.

Vse to se dogaja v času hudega zaostrovanja izraelske zasedbe, ki poteka na vseh ravneh. Izrael uvaja zakonodajo, ki legalizira apartheid. Sprejet je bil zakon, ki grobo sankcionira »nelojalnost Izraelu«. Čez nekaj dni bo arabščina odpravljena kot uradni jezik. Že pred meseci pa je bil sprejet zakon, ki županom izraelskih mest omogoča, da na podlagi »politične, družbene in kulturne primernosti« odločijo, kdo je primeren za življenje v njihovi skupnosti in kdo ne. Takšna, rasistična zakonodaja Palestince, ki še živijo znotraj izraelskih meja, obsoja na življenje v »bantustanih«. Pri tem je treba nujno omeniti, da večina novih judovskih naselbin, ki jih branijo tako zasebne varnostne družbe, ki jih plačuje država, kot izraelska vojska, stoji na vodnih virih, do katerih Palestinci v skoraj povsem izsušeni biblijski deželi tako rekoč nimajo več dostopa. Judovske naselbine skupaj z zidom razkosavajo zasedeni Zahodni breg in vnaprej onemogočajo palestinsko ozemeljsko celovitost, ki je zaradi skoraj petletne blokade območja Gaze tako ali tako nemogoča. Izraelske oblasti hkrati pospešeno »čistijo« puščavo Negev, kjer živijo tudi beduini.

Palestinci vedo, da bijejo eno ključnih bitk, v kateri nimajo več kaj izgubiti, zato bodo brez dvoma »preživeli« tudi izraelske povračilne ukrepe. Izraelske oblasti so po sprejemu Palestine v Unesco namreč javno oznanile, da bodo v Vzhodnem Jeruzalemu in na zasedenem Zahodnem bregu pospešeno zgradile še dodatnih 2000 judovskih stanovanj, hkrati pa je skrajno desna vlada Benjamina Netanjahuja ustavila izplačilo denarja od davkov in carin, ki pripada palestinskim oblastem. Ob tem so Izraelci zagrozili, da bodo – tako kot Američani, ki so že »zamrznili« 60 milijonov dolarjev – ustavili financiranje Unesca.