Izredne razmere tudi v nuklearki Onagava

Japonske oblasti so Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) obvestile, da so zaradi povečanega radioaktivnega sevanja razglasile izredne razmere še v drugi jedrski elektrarni, nuklearki Onagava v prefekturi Mijagi, kjer je po petkovem potresu izbruhnil požar.

Objavljeno
13. marec 2011 09.06
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Tokio - Kot so sporočili iz IAEA, »so izredne razmere razglasili, ker je radioaktivno sevanje v okolici elektrarne doseglo presežne vrednosti«. Dodali so, da japonske oblasti vir sevanja že preiskujejo, vsi trije jedrski reaktorji v nuklearki pa so menda pod nadzorom.

Pred tem je japonska vlada posvarila pred nevarnostjo še ene eksplozije v jedrski elektrarni Fukušima 1, ki je bila poškodovana v petkovem potresu, včeraj pa je v njej odjeknila eksplozija, zaradi katere je v prišlo do manjšega izpusta radioaktivnih snovi.

Japonske oblasti si sicer prizadevajo da bi preprečile taljenje jedrske sredice v kar dveh reaktorjih nuklearke Fukušima 1, ki leži približno 250 kilometrov severovzhodno od Tokia. Po včerajšnji eksploziji v omenjeni elektrarni sta se namreč zrušila streha in zid okoli reaktorja, pri čemer je prišlo do manjšega izpusta radioaktivnih snovi, jedrska nevarnost pa se je danes še povečala, saj je odpovedal sistem hlajenja v še enem reaktorju.

Kot je povedal generalni sekretar japonske vlade Jukio Edano, zdaj pozorno spremljajo dogajanje v reaktorju številka tri, v katerem obstaja možnost eksplozije, saj se v njem nabira vodik. Oblasti sicer trdijo, da bo reaktor morebitno eksplozijo prestal, tako kot jo je prvi. Po njihovih zagotovilih v primeru eksplozije tako vpliva na zdravje okoliških prebivalcev ne bo.

Po podatkih Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so japonske oblasti zaradi povečane količine radioaktivnega sevanja evakuirale 170.000 ljudi, ki živijo v bližini nuklearke Fukošima 1, še 30.000 pa so jih evakuirali od druge poškodovane nuklearke Fukušima 2. Zaradi izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju so v bolnišnico prepeljali 22 ljudi. Njihovo zdravstveno stanje ni znano.

Japonska agencija za jedrsko varnost je nesrečo v elektrarni Fukušima 1 na mednarodni lestvici jedrskih nesreč z vrednostmi od 0 do 7 označila z oceno štiri, in jo tako kategorizirala kot »nesrečo z lokalnimi posledicami«. Najhujši zabeleženi jedrski nesreči sta černobilska katastrofa iz leta 1986 in delna stalitev jedrske sredice v reaktorju nuklearke Otok treh milj v Pennsylvaniji leta 1979. Nesrečo v ameriški nuklearki so ocenili s pet, v Ukrajini pa s sedem.