Izredne razmere v Bangladešu

Predsednik Bangladeša Iajuddin Ahmed je oznanil izredne razmere v državi, po tem ko sta v državi zaradi prihajajočih volitev 22. januarja izbruhnila politična kriza in nasilje.

Objavljeno
11. januar 2007 17.00
V nočnih urah v Bangladešu velja policijska ura
Daka - Predsednik Bangladeša Iajuddin Ahmed je oznanil izredne razmere v državi, po tem ko sta v državi zaradi prihajajočih volitev 22. januarja izbruhnila politična kriza in nasilje. V Bangladešu od 23. do 5. ure velja policijska ura, predsednik pa naj bi v kratkem nagovoril državljane, poročajo tuji mediji.

Koalicija pod vodstvom Lige Awami se volitev ne želi udeležiti, saj trdi, da je volilni register nepopoln, netočen in naklonjen rivalski nacionalistični stranki. Ta je izjave koalicije zanikala in potrdila svojo udeležbo na volitvah.

Iz Združenih narodov in Evropske unije so sporočili, da odpovedujejo pomoč pri izvedbi in nadzoru volitev. V izjavi ZN piše, da je politična kriza resno ogrozila legitimnost volilnega procesa. Po navedbah EU pa v Bangladešu ni pogojev za verodostojno glasovanje, zato bodo njeni opazovalci zapustili Bangladeš do nedelje zvečer.

V večtedenskem nasilju, ki je izbruhnilo po zahtevi političnih strank za preložitev splošnih volitev, je umrlo najmanj 40 ljudi.