Izredne razmere v Somaliji

Oblasti so razglasile izredne razmere, ki naj bi trajale kar tri mesece. Danes jih je z večino izglasoval somalijski parlament. Premier Mohamad Ghedi je pridobil pooblastila za izvajanje nadzora države.

Objavljeno
13. januar 2007 19.50
Pripadnik somalijske vojske
Baidoa - Somalijske oblasti so razglasile izredne razmere, ki naj bi trajale kar tri mesece. Danes jih je z večino izglasoval parlament v pokrajini Baidoa. Premier Mohamad Ghedi je tako pridobil pooblastila za izvajanje nadzora države. Somalijski vladi so pri vzdrževanju reda doslej pomagale etiopske sile in američani s ponedeljkovim bombardiranjem ciljev islamističnih upornikov. Po mnenju ZDA naj bi bili islamisti odgovorni za teroristične napade na ameriške ambasade v Iranu. Islamisti so zanikali trditve ameriške vlade, da naj bi voditeljem Al Kaide zagotovljali zatočišča. Bombne napade ZDA v Somaliji so medtem obsodile nekatere regionalne oblasti in humanitarne skupine.

Po uvedbi izrednih razmer nadaljevanje nasilja

Danes so se v prestolnici Somalije spopadle med seboj različne oborožene skupine. Med streljanjem, ki je izbruhnilo na tržnici v naselju Biyo Adde, je bilo ubitih vsaj devet ljudi, trdijo priče. Prehodna vlada namerava poslati policijsko enoto v pokrajino Jowhar.

Vlada bo skuša z razglasitvijo izrednih razmer ponovno vzpostaviti oblast, da bi lahko urejalala spore med lokalnimi plemeni in vse močnejšimi vojaškimi voditelji. Nemiri so izbruhnili potem, ko so iz srednje in južne Somalije pregnali člane skupine Unije Islamskih sodišč. Somalijska vlada trdi, da je oporišče osrednje organizacije islamistov v njenih rokah, vendar si še vedno prizadeva zajeti nekatere njene pripadnike.

Predsednik bo v izrednih razmerah lahko izdajal „odločbe o nacionalni varnosti“, prepovedal „nezakonite demonstracije“ in „razširjenje propagande“.

Z zakonom, ki so ga izglasovali v parlamentu s 154 glasovi proti dvema, bo somalijska vlada lahko „izvajala vse dejavnosti za zagotovitev varnosti v državi.“ Sprejemanju te zakonodaje so nasprotovali načrtovalci zakonov, ki so opozorili, da bo v Somaliji spodbudil dodatno oboroževanje ljudi.