Iztekel se je rok za amnestijo čečenskih upornikov

V okviru amnestije čečenskih in drugih upornikov na severnem Kavkazu se je predalo 546 ljudi, ruske oblasti pa so med drugim zasegle 55 protitankovskih raket, enajst strojnic in 55 pušk.

Objavljeno
15. januar 2007 18.56
Število žrtev čečenske vojne ni znano
Moskva - Danes se je iztekel rok za amnestijo čečenskih in drugih upornikov na severnem Kavkazu, ki je upornikom zadnjih šest mesecev omogočal, da se predajo ter položijo orožje in se s tem izognejo sodnemu pregonu. Kot je sporočil ruski protiteroristični odbor, se je v okviru amnestije predalo 546 ljudi, ruske oblasti pa so med drugim zasegle 55 protitankovskih raket, enajst strojnic in 55 pušk.

Spodnji dom ruskega parlamenta je 22. septembra sprejel vladni načrt o amnestiji čečenskih upornikov, s katerim naj bi prepričali skrajneže v Čečeniji in drugod na severnem Kavkazu v razorožitev in predajo oblastem. Načrt je duma sprejela, potem ko se je iztekel rok začasne amnestije, ki je veljal od julija lani.

Amnestija je veljala za člane oboroženih skupin in za pripadnike ruskih sil na pretežno muslimanskem severnem Kavkazu, ni pa veljala za osumljene hujših zločinov, kot so umori, posilstva in terorizem, kot tudi ne za tiste, ki so med služenjem v Čečeniji ruski vojski kradli orožje.

Kljub amnestiji pa ruska vojska ocenjuje, da v gorah severnega Kavkaza deluje še več sto upornikov. Rusija se že od leta 1994 trudi zatreti upor v Čečeniji. Po uradnih podatkih je pri tem umrlo kakih 10.000 ruskih vojakov, konflikt pa je, tako ocenjujejo, zahteval tudi življenja več deset tisoč civilistov.