Izzivalca v Nikaragvi ne priznata zmage Ortege

V Nikaragvi raste nezadovoljstvo, kritike pa prihajajo tudi iz tujine.

Objavljeno
08. november 2011 07.46
Posodobljeno
08. november 2011 07.51
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Managua − Kandidata na nedeljskih predsedniških volitvah v Nikaragvi, konservativec Fabio Gadea in liberalec Arnoldo Aleman, zavračata rezultate volitev, po katerih naj bi s 63 odstotki glasov zmagal dosedanji predsednik Daniel Ortega.

Opozicijski kandidat Gadea je v ponedeljek Ortego in državno volilno komisijo obtožil »poneverb neslutenih razsežnosti«. Dejal je, da je bil volilni proces od vsega začetka skorumpiran, državljani Nikaragve pa niso imeli možnosti na demokratičen način izraziti svojo voljo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Aleman, čigar liberalna stranka je sklenila dogovor o delitvi oblasti z Ortegovo vladajočo Sandinistično fronto za narodno osvoboditev, pa je dejal, da Ortege ne bodo priznali za predsednika, saj volitve niso bile legitimne. Dodal je, da ne bodo dopustili vzpostavitve diktature v državi.

Po podatkih državne volilne komisije je na nedeljskih predsedniških volitvah po preštetih 86 odstotkih glasovnic zmagal Ortega, ki je dobil 63 odstotkov glasov, sledi pa mu Gadea z 31 odstotki.

V Nikaragvi medtem raste nezadovoljstvo, zato so oblasti v ponedeljek v mesta Dario, Diria in Granada napotile posebne policijske enote, ki so postavile barikade pred javnimi poslopji in sedeži volilnih komisij. V neredih je bilo ranjenih več ljudi.

Kritike pa prihajajo tudi iz tujine, dodaja STA. Tako je predsednica zunanjepolitičnega odbora predstavniškega doma ameriškega kongresa Ileana Ros-Lehtinen volitve označila za farso. V State Departmentu so sicer v ponedeljek sporočili, da bodo z odzivom počakali do preštetja vseh glasovnic, so pa izrazili zaskrbljenost ob novicah o ustrahovanju volivcev. Zaskrbljenost je izrazil tudi vodja opazovalne misije EU Luis Yanez.