Izzivalne karikature preroka Mohameda

Francoski satirični tednik je objavil več karikatur, med njimi dve, na katerih je prerok gol.

Objavljeno
19. september 2012 22.24
France Prophet Film
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Že deset dni trajajoči protesti muslimanov po svetu zaradi cenenega filmčka Nedolžnost muslimanov, objavljenega na YouTubu, se utegnejo še bolj razplamteti, ker je francoski satirični tednik Charlie Hebdo danes objavil karikature preroka Mohameda.

Časopis je objavil več karikatur, med njimi dve, na katerih je prerok gol. Na naslovnici je musliman v invalidskem vozičku, ki ga potiska jud, opremljena pa je z napisom Intouchables 2 po znanem francoskem filmu iz leta 2011 (režija Olivier Nakache, Eric Toledano), v slovenščini naslovljenem Prijatelja. Karikatura je narisana po prizoru iz filma, v katerem premožnemu tetraplegiku pri vsakdanjih opravilih pomaga brezposelni temnopolti moški. Karikaturo na zadnji strani z golim prerokom pa je navdihnil prizor z Brigitte Bardot iz filma Prezir Jean-Luca Godarda iz leta 1963, v katerem scenarist izkorišča lepoto svoje žene, da bi se prikupil producentu.

Urednik časopisa Stephane Charbonnier, tudi sam karikaturist, ki se podpisuje s Charb, je objavo karikatur napovedal včeraj z besedami, da bodo »šokirale tiste, ki želijo biti šokirani«. Na očitke, da nalašč izziva v zapletenem trenutku, je odgovoril: »Ali je svoboda tiska izzivalna?« »Od muslimanov ne zahtevam, da berejo časopis Charlie Hebdo, kakor tudi sam ne bi šel v džamijo poslušat govorov, ki so v nasprotju s tistim, v kar verjamem,« je dejal. Ta satirčni tednik je že leta 2006 ponatisnil kontroverzne karikature Mohameda iz danskega časopisa, lani pa je sprovociral muslimane s posebno izdajo z naslovom Šeriatski Hebdo, katere »gostujoči« urednik je bil sam prerok Mohamed, na naslovnici pa je bila njegova karikatura. Muslimani so zaradi tega vrgli na poslopje uredništva molotovko in ga razdejali, da pa se to ne bi ponovilo, ga od zjutraj varujejo močne ekipe policijskih specialcev. Karikature Mohameda, objavljene pred sedmimi leti na Danskem, so sprožile val nasilnih protestov, v katerih je umrlo vsaj petdeset ljudi.

Francoska oblast, na primer predsednik vlade Jean-Marc Ayrault in zunanji minister Laurent Fabius, se zaradi strahu pred protesti in nasiljem ni strinjala z objavo karikatur. Predsednik vlade pa kljub temu brani pravico do govora z besedami: »Smo v državi, v kateri je zagotovljena svoboda izražanja in svoboda karikature prav tako.« Kdor se zaradi karikatur čuti prizadetega, mu svetuje pot na sodišče. Objava je toliko bolj občutljiva, ker v Franciji živi najštevilnejša muslimanska skupnost v Evropi (vsaj štiri milijone) in ker je pred štirimi dnevi policija preprečila (nedovoljene) demonstracije pred veleposlaništvom ZDA v Parizu in prijela vsaj polovico od 250 protestnikov. Družabna omrežja pozivajo k demonstracijam po Franciji v soboto, vendar jim je policija zavrnila zahtevo za zborovanje.

Oglasila se je tudi francoska desnica z javno podporo satiričnemu časopisu v imenu »laičnih vrednot republike« in »svobode izražanja«. Francija je zaradi karikatur okrepila varovanje svojih veleposlaništev v državah, kjer bi lahko nastali sovražni protesti. V petek, na dan velike jutranje molitve, ko bi lahko nastale demonstracije, bodo zaprli francoska veleposlaništva, konzulate, kulturne ustanove in šole v približno dvajsetih državah.

Vodilni muslimani v Franciji pozivajo, naj se ne priliva olja na ogenj, in izražajo zaskrbljenost zaradi možnih odzivov.