Jabolko, mobiteli in obupani delavci

Je pred vrati nova revolucija kot posledica nizkih plač in dolgega delovnika?

Objavljeno
25. september 2012 21.55
China Foxconn
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Peking – Korporacijski svet, velike borze in ljubitelji iphona so si danes oddahnili, ko so znova spravili v pogon stroje v obratih družbe Hon Hai Foxconn Technology v kitajskem mestu Taiyuan.

V ponedeljek so namreč v tovarni, v kateri sestavljajo Applove izdelke, proizvodne trakove ustavili zaradi nemirov, v katerih je bilo resno poškodovanih štirideset delavcev, »določeno število posameznikov« pa so, kot poročajo kitajski mediji, priprli. Ali v tej podružnici Foxconna izdelujejo iphone 5, je Applova skrivnost, se je pa pred kratkim izvedelo, da prav v tem obratu izdelujejo ohišja za nove mobitele. Obveščevalci, zbrani v neuradni skupini, ki so jo poimenovali Mac govorice, so po vsem tem sklepali, da bodo najnovejšo Applovo uspešnico sestavljali prav v Taiyuanu, glavnem mestu pokrajine Shanxi.

Zakaj je nastal upor, je skrivnost kitajskih oblasti. Nekateri viri navajajo, da se je pretep začel, ko je stražar z gumijevko udaril enega od delavcev in ob tem dal še nekaj grdih pripomb na račun prišlekov iz Henana, ene od najrevnejših pokrajin, iz katere prihajajo številni kmetje migranti, ki delajo po Kitajski. Drugi trdijo, da so se spopadli delavci iz dveh obratov, da pa je mogoče tudi to, da sta oba incidenta skupaj sprožila plaz jeze, v katerem se je nato spopadlo več kot dva tisoč zaposlenih.

Vodilni delavci družbe tajvanskega lastnika, ki v Kitajski zaposluje 1,1 milijona ljudi, trdijo, da povod za nemire niso bili slabi delovni pogoji, temveč posamični medsebojni obračuni. Celo če je upor izzvala žalitev henanskega ponosa, so podlaga za očitno nezadovoljstvo delavcev kljub vsemu nizke plače, dolg delovni čas in nespoštovanje zdravstvenega varstva ljudi, ki so izpostavljeni strupeni pari kemičnih snovi za hlajenje strojev.

Zagrenjenost in občutek brezupa

Poleg tega gre za generacijo mladih Kitajcev, ki so bili rojeni in so odrasli s splošnim spoznanjem, da se enkrat živi in da je treba v tem življenju uživati, kolikor si lahko kdo privošči. Ko 20-letnik vsak dan deset do dvanajst ur sestavlja mobitel, ki je zanj nedosegljiv, je dovolj že udarec z gumijevko po hrbtu, da se kot plaz sproži vsa nakopičena zagrenjenost in občutek brezupa. Za Apple je prekinitev proizvodnje neprijetna motnja, ki bi utegnila vplivati na prodajo novega mobitela in s tem na zmanjšanje vrednosti delnic te družbe. Že nekaj dni zatem, ko je prišel na trg iphone, je bilo jasno, da obstaja nesorazmerje med povpraševanjem in preskrbo, zato je težko vnaprej napovedati, kako bo potekala prodaja nove uspešnice, če se bodo vrste pred Applovimi prodajalnami vile v nedogled.

Foxconn v Taiyuanu zaposluje 79.000 delavcev in menedžerji trdijo, da so pogoji dela in življenja v tovarni daleč nad kitajskim povprečjem. Sicer pa so to trdili tudi o svoji podružnici v Shenzhenu, kjer je več delavcev naredilo samomor. Številne skoke skozi okna spalnic so ustavili z namestitvijo mreže. Apple je privolil v zvišanje plač, kljub temu pa delavec, ki izdeluje iphone ali ipade, mesečno zasluži zgolj tretjino cene katere koli od teh igračk.

Državna agencija Xinhua je sporočila, da so v Foxconn v Taiyuanu­ v ponedeljek poslali pet tisoč policistov. Medtem ko je v enem delu kompleksa trajala revolucija, so se delavci iz drugih oddelkov sklanjali skozi okno in opazovali, kaj se dogaja. Menedžerji so po megafonih opozarjali, da se ne sme ničesar snemati. »Mobitele v žep in pojdite spat!« so kričali. Niso mogli reči »iphone v žep«, saj si jih delavci, ki jih izdelujejo, s svojo plačo ne morejo kupiti.