Jacques Chirac se umika iz politike

Francoski predsednik Jacques Chirac je v televizijskem pogovoru nakazal, da se bo maja, ko se mu izteče predsedniški mandat, umaknil iz politike.

Objavljeno
08. februar 2007 13.17
Francoski predsednik Jacques Chirac
Pariz - Francoski predsednik Jacques Chirac je najbolj jasno doslej nakazal, da se bo maja, ko se mu izteče predsedniški mandat, umaknil iz politike. V televizijskem pogovoru, ki ga bodo v celoti predvajali v nedeljo, njegove dele pa že v današnji izdaji objavlja dnevnik Le Parisien, je izrazil upanje, da bo lahko Franciji še naprej služil, vendar na kak drug način. "Seveda obstaja življenje po politiki," je izjavil Chirac.

Kot je pojasnil 74-letni Chirac, si je vedno prizadeval, da bi bil v službi francoskega naroda. "Če ne bom imel tovrstnih odgovornosti, bom pač potem skušal Franciji služiti na kak drug način," je izjavil francoski predsednik in dodal, da ni tisti, ki bi živel v preteklosti.

Sicer je Chirac, ki se je pogovora udeležil v spremstvu soproge Bernadette, še priznal, da bo močno pogrešal Elizejsko palačo, kjer sta z ženo preživela zadnjih 12 let. "Seveda bom zelo pogrešala to hišo, vendar se bom prilagodila. Potrebno je sprejeti takšno usodo," je izjavila predsednikova žena.

Chirac mora uradno še sporočiti, ali se bo potegoval na predsedniških volitvah, katerih prvi krog bo 22. aprila, 6. maja pa bo sledil morebitni drugi krog. Chiracu se mandat uradno izteče 16. maja.

Po napovedih javnomnenjskih raziskav imata največ možnosti za resnejši politični spopad za položaj predsednika Francije le notranji minister Nicolas Sarkozy iz vladajoče desne Unije za ljudsko gibanje (UMP) in socialistka Segolene Royal.