Jadranka Kosor in bogastvo njenih brošk

Nekaj brošk Jadranke Kosor je bilo menda plačanih tudi z računa stranke HDZ.

Objavljeno
25. september 2012 21.28
Dubrovnik, 090710. U Dubrovniku se u hotelu Dubrovnik Palace odrzava 5 po redu Croatian summit, kojemu je domacin premijerka Jadranka Kosor a na kojem prisustvuju celnici zemalja iz regije i svijeta. Slovenski premjer Borut Pahor i premijerka Jadranka
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Na Hrvaškem niso osrednja zgodba gospodarske razmere in napoved protestov, ampak nekdanja premierka. In njenih 200 brošk. Za vse je menda »kriva« kava. Gre za začetek političnega konca Jadranke Kosor, ene najmočnejših žensk na hrvaškem političnem parketu, ali le za spretno igro?

Pred kratkim so namreč hrvaški fotoreporterji v objektiv ujeli trojico nesporno najbolj vplivnih članov opozicijske stranke HDZ, Jadranko Kosor, Vladimirja Šeksa in namestnika predsednika HDZ Tomislava Karamarka Draga Prgometa, kako pijejo kavo v enem od zagrebških lokalov. V stranki je zavladala panika, saj so (bili) prepričani, da omenjena trojica pripravlja »udar« na zdajšnje vodstvo oziroma da pripravlja opozicijo v opozicijski stranki.

Nekaj časa je sledil mir, te dni pa je počilo. Zaradi brošk. Zagrebški Večernji list je namreč objavil novico, da se je »dokopal« do štirih računov, ki sta jih stranki HDZ izdali dve zagrebški zlatarski delavnici za oblikovanje in izdelavo nakita. Šlo naj bi za broške, in sicer tiste, ki jih je Jadranka Kosor imela pripete na zavihkih svojih oblačil ob različnih priložnostih. Med njimi je tudi slovita broška v obliki grba Hrvaške, ki jo je imela pripeto, ko je podpisovala dokumente ob koncu pristopnih pogovorov Hrvaške v EU.

Zagotovo pa so v spominu marsikoga (in marsikatere ljubiteljice podobnih modnih priponk) ostale broške – po nekaterih podatkih jih ima Jadranka Kosor v svoji zbirki kakšnih 200 –, ki jih je imela pripete ob različnih priložnostih. Na primer ko je leta 2010 z broško v obliki pajka želela, kot razlagajo modni »poznavalci«, opozoriti na nesmrtnost stranke HDZ. Ko je zasedla pozicijo predsednice stranke HDZ, si je omislila broško v obliki metle, ko se je srečala z angleškim premierom Cameronom (v začetku leta 2010), je imela pripeto broško v obliki zvezdic EU. Ko je s takratnim predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem podpisovala arbitražni sporazum, je imela pripeto broško v obliki Hrvaške, ob srečanju z Angelo Merkel broško v obliki cvetov, na srečanju s poljskim predsednikom vlade Donaldom Tuskom pa tako, ki je simbolizirala napol odprta vrata.

Strankarska čistka?

Novi predsednik HDZ Tomislav Karamarko in stranka HDZ sta – vsaj tako kaže – začela odločno čistiti razmere v stranki, pri pregledu dokumentov pa so ugotovili, da je bilo »prav s strankinim denarjem kupljenih kar nekaj kosov nakita, ki ga je tako rada uporabljala Jadranka Kosor,« je dejala tiskovna predstavnica HDZ za hrvaške medije. Zanimivo je, piše Večernji list, ki prenaša izjavo predstavnice HDZ za tisk, da v »HDZ sicer ne vedo, koliko je stranko stala izdelava nakita, vendar lahko zatrdijo, da zagotovo več, kot ocenjujejo mediji«. Dodali so še, »da v stranki sploh ne vedo, kje je zdaj nakit«.

Kakorkoli že, bižuterijska zgodovina hrvaške HDZ se očitno ponavlja: nekdanji predsednik stranke in hrvaški premier Ivo Sanader je bil namreč tudi znan kot zbiratelj dragocenih ročnih ur – zbirko so nekateri ocenili na več sto tisoč evrov –, njegova naslednica na obeh položajih pa, kot kaže, vneta zbiralka brošk. Mimogrede, prvi predsednik, pokojni Franjo Tuđman, je bil, kot pišejo hrvaški mediji, »vnet zbiralec deviz«.

Jadranka Kosor, za prijatelje Jaca, noče komentirati zapisov o broškah, meni pa, da je vse skupaj pretirano. Marsikoga pa je spomnila na nekdanjo ameriško državno sekretarko Madeleine Albright, ki je bila prav tako obsedena z broškami. V zbirki, ki je bila celo na ogled na razstavi v Muzeju umetnosti in oblikovanja v New Yorku, jih ima kar 300. Jadranki Kosor jih do tega števila manjka še najmanj sto. Dokler pa jih ne zbere, pa se bo najbrž morala zaradi brošk zagovarjati pred disciplinskim sodiščem stranke, kot zahtevajo nekateri člani, saj so prepričani, da »deluje v in za interese zdajšnjega premiera Zorana Milanovića«.