Jadranka Kosor: Ne cenijo mojega lika in dela

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je danes sklicala izredno tiskovno konferenco, očitno namenjeno le eni točki: nerazumevanju njenega lika in dela ter zaslug za državo.

Objavljeno
09. marec 2011 18.49
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb - To je, kot kaže, njen odgovor na kritike, ki dežujejo od vsepovsod: od predsednika države, opozicije, gospodarstva, centralne banke in nenazadnje tudi iz ulic in cest, kjer protestirajo nezadovoljni državljani. Zlobnejši komentatorji so njeno tiskovno konferenco pospremili z besedami, da »premierke še ni nikoli nihče tako hvalil, kot je danes sama sebe«.

Kosorjeva je sporočila, da se ne boji volitev, a da jih bo razpisala šele, ko bodo pogajanja z EU končana. Kakor je znano, vlada pričakuje, da se bo to zgodilo junija, vsi ostali v državi pa vedo, da je to praktično nemogoče. Vse to pomeni, da Kosorjeva nima namena razpisati volitev jeseni, pač pa šele konec leta oziroma v letu 2012, kar bo le še zaostrilo politično krizo v državi.

Premierka je večino tiskovne konference namenila samohvali, začenši s tem, da je glede Unije opravila posel, »ki ga ni želel, drznil ali znal opraviti nihče drug«. Pohvalila se je, da je deblokirala pogajanja z EU, pa odprla vrata pregonu korupcije, naredila red v (para)državnih podjetjih, stabilizirala ladjedelništvo in zamrznila proračun v volilnem letu. Opozicija, je dejala, tudi slednjega ni podprla, pa da je nasprotovala zakonodaji, ki je nujna za reforme; dejala je tudi, da je opozicija ni podprla v boju zoper korupcijo. Dodal je celo, da je opozicija zoper sklenitev pogajanj z EU.

Kljub ostremu napadu je opozicijo znova pozvala na pogovore o zaključku pogajanj z EU. Kot je znano, je opozicija prihod na njena jutrišnja posvetovanja o EU odločno odklonila, ker se v zadnjih dneh ni odzvala njihovi zahtevi, da državljanom v parlamentu pojasni, kakšno je stanje v državi in kdaj bo razpisala volitve. Opozicijski voditelji naj se nam pridružijo, je dejala in predsednika največje opozicijske stranke SDP Zorana Milanovića obtožila, da je on tisti, ki zavrača dialog.

Kosorjevo prav tako ne skrbijo javnomnenjske raziskave, ki kažejo, da velika večina javnosti podpira protivladne proteste in da je vlada deležna rekordno nizke podpore (okoli 13 odstotkov). Premierka rezultate spoštuje, čeprav vanje dvomi in pojasnjuje, da je najpomebnejša stabilna podpora, a tista v parlamentu - in vlada to trdno podporo ima. »Dokler je tako, bomo vztrajali pri zaključku pogajanj z EU, šele po tem lahko razpišemo volitve,« je dejala premierka, ki se je očitno odločila, da bo s takšnim ravnanjem le še poglobila politično krizo v državi in posledično okrepila protestniška gibanja.