James Murdoch zanikal zavajanje parlamenta

Sin medijskega mogotca Ruperta Murdocha je zavajanja obtožil podrejene.

Objavljeno
10. november 2011 10.54
Posodobljeno
10. november 2011 11.58
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

London − Sin medijskega mogotca Ruperta Murdocha, James Murdoch, je danes znova sedel pred odbor britanskega parlamenta, kjer pojasnjuje svojo vpletenost v prisluškovalni škandal, ki je poleti pretresel tabloid News of the World. Štiri mesece po prvem zaslišanju hočejo člani odbora za kulturo, medije in šport namreč izvedeti, ali jih je Murdochov dedič med julijskim pogovorom zavajal.

Poslanci so predsednika založniškega podjetja News International na nov pogovor poklicali zaradi domnevnih protislovij v njegovem prvem pričanju. Osemintridesetletni James je na zaslišanju 19. julija namreč dejal, da leta 2008 ni videl spletne pošte, ki je dokazovala, da afera z vdiranjem v telefone sega veliko dlje od enega samega novinarja.

Na prvem zaslišanju je Murdoch izrazil prepričanje, da je v telefone vdiral le novinar Clive Goodman, ki so ga skupaj z zasebnim preiskovalcem Glennom Mulcairom leta 2007 zaprli, potem ko sta priznala, da sta vdirala v telefone pomočnikov kraljeve družine. Zatrdil je še, da je o navedbah, da so bili v zgodbo vpleteni tudi drugi novinarji, izvedel šele leta 2010, ko je več znanih ljudi proti tabloidu sprožilo pravne postopke.

Toda na njegovo pričanje so senco dvoma kmalu vrgle besede nekdanjega odgovornega urednika tabloida Colina Mylerja in nekdanjega vodje pravne službe Toma Crona, ki sta pred komisijo zatrdila, da je James Murdoch zagotovo vedel za elektronsko sporočilo. »Izvedeti hočem odgovore na vrsto vprašanj, ki izvirajo iz Murdochovega zadnjega nastopa pred odborom. Katero spletno pošto je James Murdoch dejansko videl?« je tako dejal član odbora Steve Rotheram.

Prejšnji teden so se sicer pojavile nove, za Jamesa Murdocha precej škodljive informacije. News International, britanska podružnica podjetja News Corporation, je namreč priznal, da je tabloid News of the World najel zasebnega detektiva, ki je sledil odvetnikom žrtev vdiranja v telefone. Poleg tega je nekdanji novinar pri tabloidu Neville Thurlbeck dejal, da se časnik ni odzval na njegove informacije o vdiranju v telefone.

Današnje zaslišanje bi lahko še poglobilo krizo, v kateri se je znašel imperij Ruperta Murdocha. Predstava Jamesa Murdocha bi lahko vplivala tudi na njegovo ponovno izvolitev na položaj predsednika britanske televizije BskyB. Na vsakoletnem srečanju delničarjev podjetja News Corportaion prejšnji mesec v New Yorku se je moral James Murdoch za izvolitev v upravni odbor podjetja namreč že zanesti na 40 odstotkov glasov, ki so v rokah družine Murdoch. Poleg tega je preizkus pred britanskim parlamentarnim odborom za kulturo, medije in šport menda tako resen, da po poročanju britanskega Guardiana tako Jamesovi prijatelji kot kritiki menijo, da sta njegova kredibilnost in možnost, da prevzame očetov medijski imperij, močno ogrožena.