Janez Pavel II. je hotel leta 2000 odstopiti

Kardinal Dziwisz je bil štiri desetletja osebni tajnik Karola Wojtyłe, sedaj pa spodbuja postopek za njegovo svetništvo. V svoji knjigi Dziwisz med drugim tudi piše, da je papež leta 2000 hotel odstopiti.

Objavljeno
22. januar 2007 20.34
Papež Janez Pavel II.
Rim – Skoraj vse formalnosti za razglasitev novega svetnika Janeza Pavla II. so opravljene in za nadaljevanje postopka skrbi papež Benedikt XVI., je med obiskom v Rimu izjavil Stanisław Dziwisz . Zdaj je kardinal in nadškof v Krakovu, prej pa je bil štiri desetletja osebni tajnik papeža Janeza Pavla II. Ko je bil Karol Wojtyła krakovski nadškof, sta se spoznala na smučanju v Karpatih. Od tedaj se njuno sodelovanje, ki so ga primerjali z odnosom med očetom in sinom, ni nikoli skalilo, bila sta kakor eno.

Zdaj Dziwisz s knjigami in drugimi nastopi v javnosti skrbi za to, da svet ne bo pozabil množice na Trgu svetega Petra v Rimu, ko je leta 2005 po smrti Janeza Pavla II. zahtevala, da ga takoj razglasijo za svetnika. Po knjigi o zadnjih trenutkih »svojega« papeža je Dziwisz napisal še knjigo o svojem dolgoletnem delu z njim. Pod naslovom Moje življenje s Karolom jo bo v sredo izdal v pri milanski založbi Rizzoli, sodelovala pa je tudi vatikanska uradna založba.

Več si preberite v jutrišnjem Delu!