Janša za učinkovitejše preprečevanje genocidov

Med današnjo splošno razpravo na generalni skupščini ZN so največ pozornosti pritegnila bližnjevzhodna vprašanja.

Objavljeno
27. september 2012 23.08
UN-GENERAL ASSEMBLY-SLOVENIA
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
New York – Med splošno razpravo na generalni skupščini Združenih narodov, na kateri so največ pozornosti pritegnila bližnjevzhodna vprašanja, je nastopil tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša, ki je predstavil pobudo o učinkovitejšem preprečevanju genocidov in drugih množičnih grozodejstev.

Janez Janša se je znašel »v sendviču« med palestinskim voditeljem Mahmudom Abasom, ki je lani od ZN še zahteval polnopravno članstvo za Palestino, letos pa je prosil le za status nečlanice opazovalke, in izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem, ki je opozarjal pred grozečo nevarnostjo jedrsko oboroženega Irana.

Slovenski premier je predlagal nadgradnjo konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki je bila na pobudo poljskega pravnika židovskega rodu Raphaela Lemkina sprejeta leta 1948, velja pa od leta 1951. Janša pravi, da je ta preveč omejena, zato bi morali ustanoviti skupino držav, ki bi pripravile izhodišča za novo resolucijo ZN; z njo bi omogočili sprejem posebnega protokola h konvenciji, ki bi razširil opredelitev genocida in olajšal preganjanje storilcev.

Premierova pobuda je tudi del slovenske kampanje za izvolitev v svet ZN za človekove pravice v letih 2016–2018, z njo pa je po njegovih besedah »lažje braniti naše članstvo, sicer se nam lahko ponovi blamaža s kandidaturo za nestalno članstvo v varnostni svet ZN«.