Japonska izstrelila vohunski satelit

Japonska je izstrelila še zadnjega štirih vohunskih satelitov s katerim bo imela možnost vsaj enkrat dnevno nadzirati vsak kotiček na Zemlji, predvsem pa morebitne akcije Severne Koreje.

Objavljeno
24. februar 2007 11.19
Japonska izstrelila vohunski satelit
Tokio - Japonska je danes v vesolje izstrelila vohunski satelit, s katerim bo imela možnost vsaj enkrat dnevno nadzirati vsak kotiček na Zemlji. Gre za zadnjega od štirih satelitov, ki jih je Japonska izstrelila, potem ko se je čutila ogroženo zaradi preleta severnokorejske balistične rakete v letu 1998.

Japonske strahove je Pjongjang ponovno okrepil z lanskimi raketnimi in jedrskimi poskusi. V Tokiu so namreč prepričani, da bo v primeru jedrskega napada s strani komunistične Severne Koreje prva tarča prav japonsko otočje.

Države udeleženke šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu, med katerimi je tudi Japonska, so v Pekingu 13. februarja dosegle dogovor, da bo Severna Koreja v 60 dneh zaprla svoj glavni jedrski reaktor in se sčasoma odpovedala svojemu jedrskemu programu. V zameno bo dobila milijon ton nafte, ZDA pa bodo Severno Korejo tudi črtale s seznama terorističnih držav.

Kljub temu je Japonska po pogovorih javno izjavila, da Severni Koreji kljub doseženemu dogovoru ne bo pomagala, dokler ne bo dosežen premik glede vprašanja 13 med hladno vojno ugrabljenih japonskih državljanov.

Inferiorna tehnika

Kljub siceršnji tehnološki naprednosti pa vesoljski program Japonske ne sodi med najbolj razvite, saj je bilo v skladu s po drugi svetovni vojni sprejeto pacifistično ustavo v tej držav omejeno tudi raziskovanje vesolja in s tem razvoj vesoljskih tehnologij. Danes izstreljeni vesoljski satelit se tako ne more kosati s tovrstnimi ameriškimi sateliti.