Japonska kmalu jedrska sila?

V skladu s poročilom, ki naj bi ga naročila japonska vlada, bi država za razvoj jedrskega orožja potrebovala tri do pet let, med 1,3 in 1,9 milijarde evrov ter več sto inženirjev.

Objavljeno
25. december 2006 14.55
Japonske sankcije je napovedal Šinzo Abe
Tokio - Japonska bi za razvoj jedrskega orožja potrebovala tri do pet let, med 1,3 in 1,9 milijarde evrov ter več sto inženirjev, ugotavlja poročilo strokovnjakov, ki naj bi ga po poročanju japonskega časnika Sankej Šimbun naročila japonska vlada. Vladni predstavnik Jasuhisa Šiozaki je naročilo študije že zanikal ter povedal, da vlada o njej ne ve ničesar.

Poročilo z naslovom "O možnosti domačega razvoja jedrskega orožja" z datumom 20. septembra sicer zanika navedbe japonskega zunanjega ministra Tara Asa, ki je minuli mesec dejal, da bi Japonska lahko takoj izdelala jedrsko orožje, če bi to hotela, saj že ima razvito visoko jedrsko tehnologijo za civilno rabo. Vendar bi tehnološke omejitve preprečile neposredno preoblikovanje civilnih jedrskih reaktorjev za vojaško rabo, po trditvah časnika navaja poročilo.

Na Japonskem, kjer so izdelava, posest in prisotnost jedrskega orožja sicer prepovedane, se vse od severnokorejskega jedrskega poskusa 9. oktobra pojavljajo ideje o reviziji protijedrskega pristopa. Japonski premier Šinzo Abe sicer ocenjuje, da japonska pacifistična ustava državi ne prepoveduje posedovanja jedrskega orožja za samoobrambne namene, vendar je obenem poudaril, da njegova vlada ne bo spremenila svojega odklonilnega stališča do jedrskega orožja.