Japonska krepi obrambni proračun

Povečanje obrambnega proračuna na ministrstvu upravičujejo predvsem z večjim varovanjem odročnih otokov.

Objavljeno
30. avgust 2013 16.32
KOREA-NORTH/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Tokio - Japonsko obrambno ministrstvo je danes napovedalo povečanje obrambnega proračuna za tri odstotke, kar je največ v zadnjih dveh desetletjih. S tem naj bi med drugim financirali tudi vzpostavitev mornariške pehote, ki bi bila organizirana po vzoru ameriških marincev.

Japonska vojska si želi za leto 2014 več kot 4800 milijard jenov oz. okoli 49 milijard ameriških dolarjev. To je sicer že drugo zaporedno predvideno povečanje obrambnega proračuna, po lanskem zvišanju izdatkov za 0,8 odstotka. Če bo načrt povečanja obrambnega proračuna za 2014 na koncu potrjen, bo to največje zvišanje po letu 1992.

Povečanje obrambnega proračuna na ministrstvu upravičujejo predvsem z večjim varovanjem odročnih otokov, potem ko se vse bolj zapletajo spori s Kitajsko glede suverenosti nad otoki, ki jim Japonci pravijo Senkaku, Kitajci pa Diaoyu.

Sicer se je tudi japonski premier Šinzo Abe že zavzel za bolj samozavestno diplomacijo in bolj aktivno vojsko. Večkrat je tudi opozoril, da bo Japonska morala okrepiti svoje obrambne zmogljivosti, ker Kitajska pospešuje svoje aktivnosti v okolici japonskih voda in ker Severna Koreja vseskozi grozi s svojimi raketami in jedrskim orožjem.