Japonska obljubila pet milijard dolarjev za Afganistan

Japonska vlada bo Afganistanu v naslednjih petih letih namenila pet milijard dolarjev denarne pomoči. Denar bo porabljen za izobraževanje, pomoč nekdanjim talibom pri vključevanju v družbo in za razvoj.

Objavljeno
10. november 2009 10.26
Ma. J.
Ma. J.
Tokio - Japonska vlada je Afganistanu obljubila, da mu bo v naslednjih petih letih namenila pet milijard dolarjev denarne pomoči. Že aprila pa se je japonska vlada zavezala, da bo milijardo dolarjev pomoči namenila Pakistanu.

Nova japonska levosredinska vlada je ZDA že oktobra obvestila, da bo januarja prihodnje leto zavezniške ladje, ki delujejo v Afganistanu, prenehala oskrbovati z gorivom. V zameno je Tokio obljubil pomoč pri obnovi države.

Denar, ki ga bo Japonska namenila Afganistanu, bo tako najverjetneje porabljen za izobraževanje in prestrukturiranje delavskega kadra, pomoč nekdanjim talibom pri vključevanju v družbo ter za razvoj kmetijstva in infrastrukture.

Premier Jukio Hatojama bo o podrobnostih načrta razpravljal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ki bo ta v petek obiskal Japonsko