Japonska se umika iz Afganistana

Japonska je v sredo uradno obvestila ZDA, da bo januarja prihodnje leto končala svojo misijo v Afganistanu, kjer japonski vojaki logistično sodelujejo v okviru koalicijskih sil pod vodstvom ZDA.

Objavljeno
15. oktober 2009 11.26
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Tokio - Japonska je v sredo uradno obvestila ZDA, da bo januarja prihodnje leto končala svojo misijo v Afganistanu, kjer japonski vojaki logistično sodelujejo v okviru koalicijskih sil pod vodstvom ZDA. Naloga japonske vojske v Afganistanu je predvsem oskrba zavezniških ladij v Indijskem oceanu z gorivom.

Eden od namestnikov japonskega ministra za obrambo Akihisa Nagašima je to sporočil med obiskom v Washingtonom, kjer se je udeležil priprav na obisk ameriškega obrambnega ministra Roberta Gatesa, prihodnji teden na Japonskem, danes poroča japonska tiskovna agencija Kjodo. O odločitvi pa je, kot je pojasnil Nagašima, obvestil Belo hišo in ameriško obrambno ministrstvo.

 

Japonski premier Jukio Hatojama, ki je prejšnji mesec prevzel položaj, je večkrat poudaril, da si želi "enakopravnejših" odnosov z ZDA ter da nasprotuje načrtom za izgradnjo nove ameriške zračne baze na južnem japonskem otoku Okinava.

 

Hatojama, katerega Demokratska stranka Japonske (DPJ) je, dokler je bila še v opoziciji, nasprotovala temu, da bi Japonska podpirala "ameriške vojne", pa je tudi že pred meseci tudi dejal, da ne bodo obnovili misije v Afganistanu, ki jo je Japonska začela leta 2001.