Japonska svari pred umikom embarga za Kitajsko

Japonski premier Šinzo Abe je v Berlinu, Evropsko unijo pozval, naj ohrani embargo na prodajo orožja Kitajski. Če bi EU embargo umaknila, bi imelo to negativne posledice za vzhodno Azijo, pravi.

Objavljeno
10. januar 2007 17.35
Šinzo Abe in Angela Merkel
Berlin - Japonski premier Šinzo Abe je danes v Berlinu, drugi postaji svoje evropske turneje, Evropsko unijo pozval, naj ohrani embargo na prodajo orožja Kitajski. Če bi EU embargo umaknila, bi imelo to negativne posledice za vzhodno Azijo, je opozoril. Sicer pa sta z nemško kanclerko Angelo Merkel govorila tudi o severnokorejskem jedrskem vprašanju in o reformi Varnostnega sveta Združenih narodov.

Čeprav si Japonska želi strateškega partnerstva s Kitajsko, jo skrbi pomanjkanje transparentnosti v tej državi, je pojasnil Abe. "Ne vemo, v katero smer se bo Kitajska razvila," je dejal, medtem ko mu je Merklova zagotovila, da nima Nemčija, trenutna predsedujoča EU, nobenega namena spreminjati stališče do embarga. "O umiku embarga na orožje ne razmišljamo," je dejala.

Embargo iz leta 1989

EU in ZDA so embargo na prodajo orožja Kitajski uvedle po krvavem zatrtju prodemokratičnih protestov na Kitajskem leta 1989. Stališče Merklove do embarga pa je nasprotno stališču nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schroederja, ki si je skupaj s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom prizadeval za umik embarga.

Abe in Merklova sta izrazila tudi zaskrbljenost zaradi jedrskih ambicij Severne Koreje ter se zavzela za stalne sedeže v VS ZN za svoji državi, ki v proračun ZN prispevata levji delež sredstev (takoj za ZDA). Abe si je sicer podporo pri prizadevanjih Japonske za stalni sedež zagotovil že pri britanskemu premieru Tonyju Blairu, ki ga je v Londonu obiskal v torek.