Japonska vlada potrdila nakup spornih otokov

Otoke si poleg Japonske lastita še Kitajska in Tajvan. Peking je že sporočil, da ne bo popustil.

Objavljeno
10. september 2012 14.22
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Tokio − Japonska vlada je danes potrdila, da bo kupila tri otoke, ki so v središču ozemeljskega spora s Kitajsko. Tiskovni predstavnik vlade Osamu Fudžimura je po današnji seji kabineta sporočil, da je vlada dosegla dogovor z lastniki otokov, vendar ni razkril, koliko bo odštela za njih.

»Na današnji seji smo se dogovorili, da moramo kar se da hitro pridobiti lastništvo nad otoki Senkaku,« je novinarjem sporočil Fudžimura. Kitajci otokom pravijo Diaoyu. Japonski mediji, ki jih povzema Slovenska tiskovna agencija, poročajo, da bo vlada za otoke odštela 2,05 milijarde jenov (20,5 milijona evrov).

Kot je pojasnil Fudžimura, se je vlada odločila za nakup otokov, ki bodo formalno v lasti japonske obalne straže, s ciljem njihovega »mirnega in stabilnega vzdrževanja«.

Kitajska ne popušča

Otoke, ki se nahajajo na pomembni plovni poti in naj bi bili bogati z naravnimi viri, si poleg Japonske lastita še Kitajska in Tajvan.

Kitajski premier Wen Jiabao je danes v Pekingu v odzivu na napoved Japonske tako izjavil, da Kitajska ne bo odstopila niti centimetra svojega ozemlja. »Otoki Diaoyu so neločljiv del kitajskega ozemlja. Pri vprašanjih, ki zadevajo suverenost in ozemlje, kitajska vlada in narod ne bosta nikoli odstopila niti za centimeter,« je dejal.

Po napovedi japonske vlade je Peking na pogovor že poklical japonskega veleposlanika in mu izrazil oster protest, so po pisanju STA sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.