Japonska z rekordno brezposelnostjo

Stopnja brezposelnosti na Japonskem je julija po sezonsko prilagojenih podatkih znašala 5,7 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več kot junija in največ doslej, je sporočila japonska vlada.

Objavljeno
28. avgust 2009 13.11
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Tokio - Stopnja brezposelnosti na Japonskem je julija po sezonsko prilagojenih podatkih znašala 5,7 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več kot junija in največ doslej, je sporočila japonska vlada. V zadnjem letu je delo izgubilo več kot milijon ljudi, trenutno je brezposelnih 3,59 milijona Japoncev.

Na Japonskem so pred tem najvišjo stopnjo brezposelnosti beležili aprila 2003, ko je znašala 5,5 odstotka.

 

Podatki o stanju na trgu dela pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami ne gredo na roko vladajoči stranki premiera Tara Asa. "Stanje pri delovnih mestih se brez dvoma slabša. Gospodarstvo je še vedno v fazi okrevanja, vendar pa moramo biti zelo pozorni glede stanja na trgu dela," je dejal glavni sekretar kabineta predsednika vlade Takeo Kavamura.

 

Podatki iz prejšnjega tedna sicer kažejo, da se je japonsko gospodarstvo prvič po petih četrtletjih vrnilo k rasti, vendar pa ljudje, ki so zelo občutljivi na stanje trga dela, ne občutijo okrevanja gospodarstva. Obstajajo tudi bojazni, da bi gospodarstvo ponovno nazadovalo, ko bo popustil učinek vladnih ukrepov.

 

Zasebna potrošnja na Japonskem ostaja šibka, tako da je gospodarstvo močno odvisno od izvoza. Potrošnja gospodinjstev se je julija glede na julij lani znižala za dva odstotka, medtem ko so junija na letni ravni zabeležili dvoodstotno rast. Julija se je poglobila tudi deflacija, saj so cene na letni ravni padle za 2,2 odstotka.