Japonska zanika spolno zasužnjevanje

Japonski ministrski predsednik Shinzo Abe se noče opravičiti v imenu Japonske za spolno zasuženjevanje korejskih in kitajskih žensk med drugo svetovno vojno.

Objavljeno
05. marec 2007 15.09
Japonski premier Shinzo Abe z generalnim sekretarjem Nata Jaap de Hoop Scheferjem na konferenci za novinarje na predstavništvu Nata v Bruslju
Tokio - Japonski ministrski predsednik Shinzo Abe se noče opravičiti v imenu Japonske za spolno zasuženjevanje korejskih in kitajskih žensk med drugo svetovno vojno. Abe je po zaslišanju v ameriškem kongresu dejal, da "Japonska ni zlorabljala prostitutk". Abejeva izjava je v nasprotju z navedbami podatkov nekaterih japonskih zgodovinarjev, ki so dokazali, da so japonski vojaki med drugo svetovno vojno spremenili v spolne sužnje vsaj 200 000 Kitajk in Korejk.

Nekateri Japonski raziskovalci trdijo, da so se nad ženske spravili s silo ter da jih zasebni pogodbeniki niso zlorabljali. Japonski premier se je na kritike odzval z besedami, da "o zlorabljanju ni nobenih dokazov". Južnokorejski zunanji minister Song Min-soon pa je dejal, da Abejeve trditve ne prispevajo k razkritju resnice, s katero se Japonska mora soočiti.

Abe je na zaslišanju pred kongresom dejal, da zoper ženske niso uporabili fizične sile, kljub temu, da lahko obstajajo nekateri posamčni primeri, ko so jo uporabili. Hkrati je Abe zanikal, da bi japonska vojaška policija med vojno vdirala v domove in ženske uporabljala kot talke. Ameriški kongres se medtem zavzema za sprejetje nezavezujoče resolucije, s katero bi obsodili posiljevanja in mučenja žensk s strani japonskih vojakov. S slednjo naj bi Japonska priznala svojo zgodovinsko odgovornost za nasilje nad ženskami med drugo svetovno vojno.