Japonska želi zmanjšati količino emisij

Bodoči japonski premier je napovedal, da bo nova vlada težila k občutnem zmanjšanju toplogrednih plinov. Do leta 2020 naj bi tako zmanjšali količino toplogrednih plinov za 25 odstotkov.

Objavljeno
07. september 2009 15.29
Ta.R.
Ta.R.
Tokio - Bodoči japonski premier je danes napovedal, da bo nova vlada težila k občutnem zmanjšanju toplogrednih plinov. Do leta 2020 naj bi tako zmanjšali količino toplogrednih plinov za 25 odstotkov.

Po zmagi na avgustovskih volitvah bo Yukio Hatoyama svojo funkcijo premierja prevzel 16. septembra.

 

Hatoyama si je postavil veliko ambicioznejši cilj kot njegov predhodnik Taro Aso, saj je ta za enako obdobje napovedal osemodstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

 

Današnja najava zmanjšanja emisij toplogrednih plinov je že razburila japonska gospodarska združenja, ki so mnenja, naj se nova vlada raje ukvarja s problemi recesije, kot pa da največji poudarek dajejo zmanjšanju emisij.

 

Analitiki so mnenja, da je plan dobro zastavljen, saj je v konvenciji Združenih Narodov priporočeno zmanjšanje emisij v razvijajočih se državah do leta 2020 od 25 do 40 odstotkov.

 

''S takim ciljem bo Japonska prevzela pomembno vlogo v pri omejevanju podnebnih sprememb,'' je na današnji konferenci povedal izvršni sekretar Konvencije ZN o podnebnih spremembah Yvo de Boer.

 

Japonska je po statističnih podatkih drugo največje svetovno gospodarstvo, po količini izpustnih plinih pa ''zaostaja'' za Kitajsko, ZDA, Indijo in Rusijo.