Japonski grozijo humanitarna, jedrska in gospodarska kriza

Na severovzhodu Japonske reševalne ekipe med ruševinami in opustošenjem, ki so ga za seboj pustili silovit potres in rušilni cunamiji, z golimi rokami iščejo trupla. Najbogatejšemu azijskemu narodu grozijo humanitarna, jedrska in gospodarska kriza.

Objavljeno
14. marec 2011 10.51
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Tokio - Milijone ljudi je že tretjo noč po potresu preživelo brez vode, hrane, gretja - temperature se namreč ponoči spustijo okoli ničle. Petkova dvojna katastrofa je povzročila veliko bedo - japonski premier Naoto Kan je razmere v državi tako označil za najhujše po drugi svetovni vojni. Številna območja so brez tekoče vode in elektrike, zmanjkuje tudi goriva in hrane. »Ljudje živijo z zelo malo hrane in vode. Potrebščine jih preprosto ne dosežejo,« je povedal Hajime Sato, predstavnik oblasti v prefekturi Ivate. Kot je dejal, so oblasti dobile le deset odstotkov hrane in ostalih zalog, ki jih potrebujejo. Med drugim zmanjkuje tudi vreč za trupla in krst. »Takšne katastrofe preprosto nismo pričakovali.«

Japonska policija je sporočila, da so na obalnih območjih v prefekturi Mijagi, eni izmed treh najhuje prizadetih, danes našli okoli tisoč trupel. S tem odkritjem se je uradno število žrtev povzpelo na 2800, čeprav pa je tamkajšnji policijski poveljnik že včeraj ocenil, da je samo v tej prefekturi umrlo 10.000 ljudi.

Popotresni sunki povzročili nov preplah

Razdrobljeno obalo na severovzhodu države je po potresu streslo najmanj 150 popotresnih sunkov. Zadnji med njimi z magnitudo 6,2 je danes povzročil strah pred novimi cunamiji. V opustošeem mestu Soma, kjer so vojaki in prebivalci med ruševinami iskali pogrešane in mrtve, so zatulile sirene. Reševalne ekipe so nemudoma opustile svoje iskanje in se pognale v beg, vendar pa se je opozorilo izkazalo za nepotrebno.

Japonske oblasti so na prizadeta območja sicer poslale pakete s pomočjo: 120.000 odej, 120.000 steklenic vode, hrano in 110.000 litrov goriva, tja pa so namenile tudi 100.000 vojakov. Pridružili so se jim tudi humanitarni delavci in reševalne ekipe iz vsega sveta.

Najmanj 1,4 milijona gospodinjstev na severovzhodu države je še vedno brez električne energije, da jo dobijo, pa bo trajalo še najmanj en dan. Eden izmed razlogov za izpad elektrike je škoda, ki je po potresu, cunamijih in eksplozijah nastala v reaktorjih jedrske elektrarne Fukošima 1; drugi pa odločitev japonskih oblasti, ki nameravajo zaradi varčevanja ponekod za tri ure izklopiti elektriko.

Humanitarna kriza in zgodbe brezupa


Pred redkimi trgovinami na severovzhodu države, ki so odprte, in telefonskimi govorilnicami, ki še vedno obratujejo, se vijejo dolge vrste. V enem izmed supermarketov osebje skrbno nadzoruje, koliko kupi posamezen nakupovalec, in sicer sme iz trgovine odnesti največ dve grenivki, dve pomaranči, čokolado, pet vrečic čipsa in dve konzervi tune ...

»Izgubljam upanje,« je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal Hajime Watanabe. »Nikoli si nisem predstavljal, da bomo v takšnem položaju.« Z družino se preživlja ob pomoči 30 litrov ustekleničene vode, ki jih je ravno za takšen primer shranila njegova žena. Kot je povedal, je do ene izmed redkih odprtih trgovin hodil dve uri, nato pa je še čakal v vrsti za suhe rezance.

Svojo izkušnjo je opisala tudi Miki Otomo. »Cunami je bil na poti. Pograbila sem dedka in našega psa, sedla v avto in odpeljala. Val je bil takoj za menoj. Ves čas sem se morala izogibati ovir in vode, da sem prišla na varno,« je povedala za francosko tiskovno agencijo AFP. Številni niso imeli tolikšne sreče. Njena sestra je bila tedaj ravno na avtobusu. »Voznik je zavpil naj bežijo. Moji sestri je uspelo, nekateri pa preprosto niso mogli teči dovolj hitro,« je povedala. Počasnejše potnike je pogoltnila deroča voda, prizor pa se je vtisnil v spomin preživelih.