Japonski parlament izvolil novega premiera

Japonski parlament je vodjo doslej opozicijske demokratske stranke Jukia Hatojamo izvolil za novega predsednika vlade. Hatojama je napovedal, da bo politika njegove vlade bolj socialno naravnana.

Objavljeno
16. september 2009 10.27
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Tokio - Japonski parlament je vodjo doslej opozicijske demokratske stranke Jukia Hatojamo danes izvolil za novega predsednika vlade. Hatojama je napovedal, da bo politika njegove vlade bolj socialno naravnana, kot je bila v času več kot 50-letne skoraj nepretrgane vladavine liberalno-demokratske stranke.

Za Hatojamo, čigar stranka je zmagala na avgustovskih parlamentarnih volitvah, je glasovalo 327 od 480 poslancev spodnjega doma parlamenta. Novega premiera je nato potrdil še senat, kar je bila zgolj formalnost, saj ima demokratska stranka tudi v zgornjem domu parlamenta večino.

Hatojama obljublja politiko "za ljudi" in je že napovedal, da bodo več sredstev namenili za družine, upokojence in brezposelne. Denar naj bi dobili z racionalizacijo in decentralizacijo javne uprave. Poleg tega dosedanja opozicija napoveduje bolj od ZDA neodvisno zunanjo politiko ter zbližanje z azijskimi sosedami, tudi Kitajsko.

Novi premier bo zdaj predstavil svojo vlado, ki bo nato prisegla pred cesarjem. Večina članov je sicer že znana. Na čelu finančnega ministrstva naj bi bil 77-letin Hirohisa Fudži, medtem ko bo vodenje diplomacije predvidoma prevzel drugi človek demokratske stranke Kacuja Okada.

Vlado bosta poleg demokratske stranke sestavljali še dve koalicijski stranki, socialdemokratska stranka ter desna Nova stranka ljudstva.

Pred glasovanjem o novem premieru je danes odstopil dosedanji premier Taro Aso. Ta je odstopil tudi z mesta liberalno-demokratske stranke, ki je na Japonskem vladala več kot pol stoletja. Stranka, ki je zdaj v opoziciji, bo svojega novega predsednika izvolila konec septembra. Aso je ob odhodu izrazil upanje, da bo novi vladi uspelo oživiti japonsko gospodarstvo.

Novemu japonskemu premieru je že pisal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. V pismu je poudaril "sozvočje pogledov" Bruslja in Tokia na gospodarskem in okoljskem področju ter se zavzel za usklajevanje stališč glede boja proti podnebnim spremembam pred konferenco v Koebenhavnu.