Japonski poslanec pil dekontaminirano vodo iz Fukušime

Jasuhiro Sonoda je hotel novinarjem dokazati, da je voda z območja poškodovane jerdrske elektrarne pitna.

Objavljeno
01. november 2011 13.27
Posodobljeno
01. november 2011 13.36
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Tokio - Poslanec v japonskem parlamentu in član vladajoče Demokratske stranke Jasuhiro Sonoda je z nazorno gesto želel dokazati, da je dekontaminirana voda z območja jedrske elektrarne Fukušima, močno poškodovane v marčnem potresu in cunamiju, varna za pitje. Zato je v ponedeljek pred očmi javnosti izpil do dna kozarec dekontaminirane vode.

»Zgolj pitje še ne ni dokaz, da je voda varna, to vem,« je potem novinarjem povedal Sonoda, ki je bil med pitjem sicer opazno živčen. »Najbolje bi (varnost vode) javnosti dokazali konkretni podatki,« je dodal.

Sonoda je kozarec vode izpil, potem ko so ga novinarji na tiskovni konferenci, ki je potekala na sedežu upravitelja poškodovane nuklearke Tepco večkrat naprosili, naj dokaže, da je območje elektrarne, iz katere je zaradi poškodb med potresom in cunamijem 11. marca ušlo veliko radioaktivnih snovi, sedaj varno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodo, ki jo je pil Sonoda, so po poročanju AFP natočili iz ene od luž, ki so se oblikovale v prostorih elektrarne Fukušima med številnimi poskusi čiščenja. Predhodne analize so sicer pokazale, da v vodi, ki je šla skozi postopek desalinizacije, ni bilo radioaktivnega joda ali cezija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.