Japonski poslanec pil iz luže v Fukušimi

Z nazornim dejanjem je želel opozoriti, da je dekontaminirana voda primerna za pitje.

Objavljeno
01. november 2011 13.34
Posodobljeno
01. november 2011 14.30
S. U./STA
S. U./STA
TOKIO – Poslanec v japonskem parlamentu in član vladajoče Demokratske stranke Jasuhiro Sonoda je z nazorno gesto želel dokazati, da je dekontaminirana voda z območja jedrske elektrarne Fukušima, močno poškodovane v marčnem potresu in cunamiju, primerna za pitje. Zato je v ponedeljek pred očmi javnosti izpil do dna kozarec dekontaminirane vode.

»Zgolj moje pitje še ni dokaz, da je voda varna, to vem,« je potem novinarjem povedal Sonoda, ki je bil med pitjem sicer opazno živčen. »Najboljše bi bilo javnosti postreči s konkretnimi podatki,« je dodal.

Vodo so mu natočili iz luže

Sonoda je kozarec vode izpil, potem ko so ga novinarji na tiskovni konferenci, ki je potekala na sedežu upravitelja poškodovane nuklearke Tepco, večkrat prosili, naj dokaže, da je območje elektrarne, iz katere je zaradi poškodb med potresom in cunamijem 11. marca ušlo veliko radioaktivnih snovi, zdaj varno.

Vodo, ki jo je pil Sonoda, so natočili iz ene od luž, ki so se oblikovale v prostorih fukušimske elektrarne med številnimi poskusi čiščenja. Predhodne analize so sicer pokazale, da v vodi, ki je šla skozi postopek desalinizacije, ni bilo radioaktivnega joda ali cezija.