Japonski premier se bo kaznoval z odvzemom plače

Japonski premier Šinzo Abe se bo, zaradi podkupovalne afere prejšnje vlade v kateri je delal tudi sam, kaznoval s trimesečnim odvzemom plače.

Objavljeno
13. december 2006 16.21
Japonske sankcije je napovedal Šinzo Abe
Tokio - Po razkritju dejstva, da je prejšnja japonska vlada, v kateri je sedanji premier Šinzo Abe delal kot vodja kabineta, na javnih srečanjih z državljani podkupila člane občinstva, da so ji postavljali vnaprej pripravljena vprašanja, je Abe danes dejal, da bo državi za kazen vrnil trimesečno plačo. S tem je prevzel odgovornost za dejanja prejšnje administracije ter si prostovoljno naložil kazen.

" Pokazati moramo svojo iskrenost," je poudaril premier in obljubil, da bodo tisti, ki so bili v zadevo neposredno vpleteni, kaznovani, sebi pa je za tri mesece odtegnil plačo. To je sicer že drugič, da se je Abe odrekel delu plačila za vodenje države. Takoj po prevzemu vlade je namreč svojo plačo znižal za 30 odstotkov in s tem postavil zgled za zmanjševanje javne porabe.

Japonska je leta 2001 na predlog takratnega premiera Džuničira Koizumija uvedla "mestne forume", na katerih imajo državljani možnost neposredno postavljati vprašanja vladnim ministrom. Od tedaj so izvedli 174 takšnih forumom, pred kratkim pa je prišlo na dan, da so bila vprašanja na teh forumih podtaknjena. Abejeva priljubljenost je zato drastično upadla, saj so državljani pričeli dvomiti v njegovo zavezanost reformam.

Abe, ki prihaja iz bogate družine, bi s polno plačo zaslužil okoli 270.000 evrov na leto.