Japonski voditelj oddal glas

Japonski opozicijski voditelj Jukio Hatojama, ki se mu obeta zmaga na nedeljskih parlamentarnih volitvah na Japonskem, je že oddal svoj glas na predčasnih volitvah.

Objavljeno
26. avgust 2009 13.10
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Tokio - Japonski opozicijski voditelj Jukio Hatojama, ki se mu obeta zmaga na nedeljskih parlamentarnih volitvah na Japonskem, je že oddal svoj glas na predčasnih volitvah. Hkrati je pozval vse volivce, naj se v čimvečjem številu udeležijo nedeljskih volitev, za katere meni, da bodo "zgodovinske".

Hatojama, vodja Demokratske stranke Japonske (DPJ), je že oddal svoj glas na predčasnih volitvah, ki se na Japonskem začnejo že teden dni pred volilnim dnem. Na ta način naj bi dosegli večjo volilno udeležbo.

 

Levosredinski DPJ se na tokratnih volitvah obeta tudi zmaga v spodnjem domu parlamenta. Stranka skupaj z manjšimi koalicijskimi strankami že nadzoruje zgornji dom, po napovedih javnomnenjskih raziskav pa naj bi v 480-članskem spodnjem domu osvojila najmanj 300 sedežev.

 

Sedaj vladajoči Liberalno demokratski stranki (LDP) premiera Tara Asa, ki je volil že v torek, pa se na drugi strani obeta hud poraz. Po napovedih bi lahko celo prepolovila svojih sedanjih 300 sedežev v parlamentu.

 

LDP je bila na Japonskem na oblasti praktično neprekinjeno skoraj pol stoletja. Tokrat pa jo bo odnesla gospodarska kriza, s katero se premier Aso po mnenju kritikov spopada premalo odločno. Svoje pa so še dodali različni politični škandali, ki že več mesecev pretresajo glavno japonsko stranko in premierov kabinet.