Japonski zunanji minister odstopil s položaja

Japonski zunanji minister Seidži Maehara je danes odstopil s položaja. Po poročanju japonskih medijev se je za odstop odločil po vse več kritikah opozicijskih strank zaradi donacije v vrednosti najmanj 610 ameriških dolarjev, s čimer je kršil japonsko zakonodajo.

Objavljeno
06. marec 2011 14.10
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Tokio - Zunanji minister Seidži Maehara, ki je veljal za možnega naslednika premiera Naota Kana, je prejel donacijo v vrednosti najmanj 50.000 japonskih jenov od ženske s korejskimi koreninami in brez japonskega državljanstva. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi jo, kot je sam rekel, poznal že od otroštva.

Na Japonskem je sprejemanje donacij od tujcev prepovedano, s čimer bi se izognili morebitnemu vplivu drugih držav na japonsko notranjo politiko, piše STA.

Maehara se je za dejanje v petek opravičil in se zaradi naraščajočega pritiska opozicijskih strank odločil za odstop, so poročali japonski mediji. Po navedbah japonske televizije NHK se bo Maehara s Kanom sestal še nocoj in mu predal odstopno izjavo.

Odstop zunanjega ministra bo nov udarec japonski vladi pod vodstvom Kana, ki se že sedaj sooča z nizko, manj kot dvajset odstotno priljubljenostjo med japonskim prebivalstvom.

Kot dodaja STA, so med glavnimi težavami, s katerimi se spopada japonsko gospodarstvo, velik javni dolg, deflacija, prevelika odvisnost gospodarske rasti od izvoza, starajoče se prebivalstvo ter velika odvisnost industrijskega sektorja od uvoza surovin in energentov.