Japonsko stresel močan potres

Japonski otok Honšu je stresel močan potres jakosti 7,1 po Richterjevi lestvici. Oblasti na Japonskem so zaradi potresa izdale opozorilo o nevarnosti tsunamija.

Objavljeno
25. marec 2007 10.37
Posodobljeno
25. marec 2007 11.14
Tokio/Sydney - Japonski otok Honšu je danes zjutraj po krajevnem času stresel močan potres jakosti 7,1 po Richterjevi lestvici, ki je terjal eno smrtno žrtve, okoli 150 ljudi je bilo ranjenih, povzročena pa je bila tudi precejšnja gmotna škoda. Dva močna potresa sta danes zjutraj po lokalnem času stresla tudi dno Pacifiškega oceana v bližini majhnega otoka Vanuatu. Potresa jakosti 7,3 in 7,1 po Richterjevi lestvici nista terjala žrtev.

Oblasti na Japonskem so zaradi potresa izdale opozorilo o nevarnosti tsunamija na polotoku Noto na zahodni obali Honšuja. Vendar pa je japonsko obalo dosegel le manjši, deset centimetrov visok val, zato so nevarnost tsunamija po približno dveh urah preklicali.

Medtem avstralske oblasti opozorila o nevarnosti tsunamija zaradi potresa v Pacifiku tokrat niso izdale. Epicentra potresov, ki sta si sledila v razmaku slabe pol ure, sta bila namreč dovolj oddaljena od obale, da za kopno nista bila nevarna. Seizmologi sicer opozarjajo, da lahko potresoma sledijo popotresni sunki z močjo do šeste stopnje po Richterjevi lestvici, vendar tudi ti naj ne bi bili nevarni ljudem.