Javnomnenjske raziskave potrdile napovedi

Japonski se po nedeljskih parlamentarnih volitvah najverjetneje obeta zgodovinska zamenjava oblasti. Kot je pokazala javnomnenjska raziskava, lahko največja opozicijska stranka DPJ računa na 320 od skupno 480 sedežev v spodnjem domu parlamenta.

Objavljeno
27. avgust 2009 12.53
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Tokio - Japonski se po nedeljskih parlamentarnih volitvah najverjetneje obeta zgodovinska zamenjava oblasti. Kot je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil japonski dnevnik Asahi Šimbun, lahko največja opozicijska stranka, Demokratska stranka Japonske (DPJ) računa na 320 od skupno 480 sedežev v spodnjem domu parlamenta.

Liberalnodemokratski stranki (LDP) premiera Tara Asa, ki je na oblasti skoraj neprekinjeno že več kot pol stoletja, po drugi strani grozi, da bo izgubila sedanjo večino v spodnjem domu parlamenta in imela le še okoli sto poslancev.

 

DPJ pod vodstvom Jukia Hatojame se predstavlja kot stranka, ki skrbi predvsem za preprostega človeka. Zavzema se za zmanjšanje vpliva vladne birokracije, ki po mnenju stranke preveč zapravlja denar davkoplačevalcev. Stranka obljublja občutno zvišanje otroškega dodatka in odpravo šolnin in cestnin. Kmetom obljublja zajamčen najnižji dohodek, malim in srednje velikim podjetjem pa davčno razbremenitev. Na področju zunanje politike se DPJ zavzema za bolj "samozavestno vlogo" v odnosu do ZDA.

 

62-letni Hatojama je sicer zelo premožen in prihaja iz stare japonske dinastije politikov: njegov ded je bil japonski premier, njegov oče zunanji minister, njegov mlajši brat, ki je sicer član LDP, pa je bil notranji minister.

 

Nedeljske volitve po navedbah medijev pomenijo ponovitev zgodovinske tekme: deda Hatojame in Asa, Ičiro Hatojama in Šigeru Jošida, sta bila namreč po drugi svetovni vojni huda tekmeca v začetku nastajanja LDP in v boju za položaj predsednika vlade.