Je bila Elizabeta I. moški?

Steve Berry je v novi knjigi predstavil zanimivo teorijo, ki morebiti nima realne podlage, bo pa z njo vsekakor pritegnil pozornost.

Objavljeno
14. junij 2013 10.54
reut*ELIZABETH/PORTRAIT
R. Z.
R. Z.
London − Kraljica Elizabeta I. še danes velja za eno najbolj znanih in priljubljenih monarhinj v angleški zgodovini. A v zadnjem času so začele krožiti govorice, da je bila v resnici moški v ženski preobleki. Ameriški avtor Steve Berry je v novi knjigi predstavil zanimivo teorijo, ki morebiti nima realne podlage, bo pa z njo vsekakor pritegnil pozornost.

Berry je obudil staro teorijo zarote, ki jo je začel Bram Stoker, tudi avtor slovitega Drakule. Trdi, da je bila Elizabeta I. moškega spola, kar poskuša dokazati v knjigi Slavni prevaranti.

Steve Berry v svoji knjigi niza bolj ali manj verjetne dokaze, da je Elizabeta v resnici umrla pri desetih letih, tik preden se je na obisk napovedal njen oče. Njena guvernanta in skrbnik sta se bala, da bi ju zaradi dekličine smrti brutalno usmrtili, zato sta želela kralja pretentati z nadomestno Elizabeto.

A v kraju je bil edini otrok Elizabetine starosti deček Neville, ki se je s princeso menda zelo spoprijateljil. Fanta naj bi po njeni smrti preoblekli v Elizabetina oblačila. Načrt je menda uspel, ker princesa in njen oče Henrik VIII. nista preživela veliko časa skupaj, zato kralj sploh ni opazil razlike.

Elizabeta I. je po Berryjevi teoriji prisegla, da se ne bo nikoli poročila, čeprav je bila zadnja izmed družine Tudorjev in bi lahko le ona nadaljevala krvno linijo. Znano je, da so jo v času vladanja imenovali tudi deviška kraljica.

Ravno to dejstvo Berry in še nekateri drugi teoretiki navajajo kot ključen dokaz, da Elizabeta I. ni bila ženska, temveč je njeno vlogo prevzel Neville in jo vešče opravljal do smrti, 24. marca 1603.

Zgodovinarji so kraljico opisovali kot jezljivo in včasih neodločno vladarico, kar jo je pogosto rešilo pred napačnimi političnimi odločitvami. Rahel dvom o Berryjevi teoriji pa seje dejstvo, da se je Elizabeta I. zavzeto ukvarjala s pisanjem in pesništvom, tako kot njen oče, po katerem je domnevno podedovala talent.