Je Cia vedela za skrajne poglede domnevnega napadalca?

Ameriške obveščevalne službe so ugotovile, da je za napad osumljeni vojaški psihiater poskušal navezati stike z Al Kaido, ni pa še jasno, ali so o tem obvestile vojsko.

Objavljeno
10. november 2009 13.16
Boris Čibej
Boris Čibej
Washington - »Nidal Hasan je junak. Je zaveden človek, ki ni zdržal življenja v protislovju biti musliman in hkrati služiti v vojski, ki se bojuje proti njegovemu lastnemu ljudstvu,« je včeraj imam Anwar al Awlaki na svoji spletni strani opisal 39-letnega vojaškega psihiatra, ki je osumljen, da je prejšnji četrtek v vojaškem oporišču Fort Hood v Teksasu ubil trinajst in ranil 30 ljudi. Ameriško javnost je v zadnjih dneh razburila informacija, da so obveščevalne službe vedele za Hasanove povezave z radikalnim imamom, ki je nekoč vodil džamijo v Virginiji, a kljub temu niso nič naredile, da bi preprečile četrtkov masaker.

Anwar al Awlaki, ki se je jemenskim staršem rodil v ameriški zvezni državi New Mexico, je v Coloradu študiral gradbeništvo, a se je kmalu posvetil veri in vodil islamske skupnosti v Coloradu in Kaliforniji, v Virginiji pa je v kraju Falls Church, ki meji na prestolnico Washington, od januarja 2001 vodil islamski center in džamijo Dar al Hidžra. Med njegovimi verniki so bili poleg Nidala Hasana, osumljenega morilca v Fort Hoodu, tudi trije od 19 ugrabiteljev letal 11. septembra 2001.

Leta 2002 je Awlaki pobegnil v Jemen, kjer so ga štiri leta pozneje aretirali. Po dobrem letu so ga izpustili, zdaj pa radikalni imam med drugim ureja spletno stran v angleščini. Obveščevalni krogi pravijo, da so njegove nauke, v katerih hvali in duhovno utemeljuje vojaške strategije Al Kaide, našli na računalnikih številnih osumljenih teroristov v ZDA, Kanadi in Britaniji.

Po nekaterih podatkih so jih našli tudi v računalniku vojaškega psihiatra Hasana, ki je menda pred kratkim poskušal znova priti v stik s svojim nekdanjim duhovnim voditeljem in visokimi pripadniki Al Kaide. To so po poročanju ameriških medijev odkrile tudi ameriške obveščevalne službe, ni pa še jasno, ali so s tem seznanile Hasanove nadrejene.

Zaradi teh informacij, ki so jih javnosti sporočili neimenovani visoki viri, je neodvisni senator Joe Lieberman napovedal, da bo v senatu sprožil posebno preiskavo, s katero bodo poskušali ugotoviti odgovornost vojaških krogov. »Če je Hasan nakazoval, da je postal islamski skrajnež, in o tem celo govoril drugim, potem ameriška vojska do tega ne bi smela biti niti malo strpna,« je Lieberman izjavil za televizijo Fox News.

Iz kongresa pa so direktorju Cie Leonu Panettu in vodji vseh obveščevalnih služb Dennisu Blairu že naročili, naj zavarujeta vse dokumente in poročila, v katerih se pojavlja domnevni množični morilec, ki je zaradi strelnih ran še vedno v bolnišnici. Menda ni več v kritičnem stanju, ni pa znano, ali so ga preiskovalci že začeli zasliševati.

Iz torkove tiskane izdaje Dela