Je datum Blairovega slovesa določen?

O urniku zamenjave bo vrh laburistične stranke razpravljal prihodnji teden. Po nekaterih neuradnih napovedih naj bi stranka dobila novega voditelja in njegovega namestnika po sedem tednov trajajoči kampanji.

Objavljeno
19. marec 2007 07.00
Tony Blair
London - Kdaj bo Tony Blair zapustil premierski Downing Street 10 in ga prepustil (menda) sedanjemu finančnemu ministru Gordonu Brownu? O urniku zamenjave bo vrh laburistične stranke razpravljal prihodnji teden. Po nekaterih neuradnih, a dokaj verodostojnih napovedih naj bi stranka dobila novega voditelja in njegovega namestnika po sedem tednov trajajoči kampanji, ki bi se začela po lokalnih volitvah na Škotskem in v Walesu – te bodo 4. maja – končala pa 22. junija.

Na ta dan naj bi bila na posebni konferenci stranke »okronana« novi strankin voditelj in njegov namestnik. Premier Blair naj bi svoj odstop uradno napovedal dan po volitvah 4. maja, novi premier pa bi na Downing Street 10 potem prišel 22. junija. Finančni minister Gordon Brown je glavni favorit za Blairovega naslednika na premierskem sedežu. Za zdaj sta se z levega krila laburistične stranke oglasila dva politika – John McDonnell in Michael Meacher – in naznanila, da se bosta prav tako potegovala za premierski naziv.

Po urniku, ki bo določen prihodnji teden, naj bi v prvem tednu sedemtedenske kampanje potekalo nominiranje vseh tistih kandidatov, ki bodo dokazali, da imajo podporo vsaj 44 parlamentarnih poslancev. V zadnjih treh tednih kampanje pa naj bi med poslanci, člani stranke in sindikati potekalo glasovanje.

Po nekaterih napovedih verjetno nobeden izmed nominiranih ne bo dobil zadostne podpore, da bi lahko kandidiral zoper Gordona Browna. A četudi bi bilo tako, bi moral Brown aktivno sodelovati ves čas kampanje skupaj z vicepremierskimi kandidati.