Je Joachim Gauck prestar ali preutrujen?

Nova knjiga namiguje, da je nemški predsednik prestar in preveč utrujen za najvišji predstavniški položaj v državi.

Objavljeno
01. oktober 2013 21.05
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Po nesrečnem Christianu Wulffu, ki si je preveč po svoje predstavljal predsedniške ugodnosti in je na koncu še pritiskal na novinarje, je Nemčija z Joachimom Gauckom spet dobila spodobnega predsednika. Ali pač ne? Nova knjiga namiguje, da je 73-letnik prestar in preveč utrujen za najvišji predstavniški položaj v svoji državi.

Založba Suhrkamp nove knjige o sedanjem nemškem predsedniku še ni niti izdala, a delo Maria Franka že buri duhove. V njem po pisanju revije Spiegel avtor navaja, da 73-letni nekdanji pastor in preiskovalec zločinov vzhodnonemške komunistične diktature le s težavo zmore vse obveznosti in je tudi čedalje bolj pozabljiv, že pred časom je na vlaku menda pozabil svoj koledar in na zadnjem sedežu taksija službeno aktovko. Avtor obračunava tudi s predsednikovim zasebnim življenjem. Joachim Gauck kljub zakonskemu stanu z ženo Gerhild, s katero ima štiri otroke, živi z dvajset let mlajšo Danielo Schadt, poleg tega je še vedno neznansko spogledljiv, menda celo s predstavniki istega spola. S svojim nekdanjim predstavnikom za tisk baje ni deloval le poklicno, po pisanju nemških medijev navaja Frank.

Gauck v knjigi celo sam izjavlja, da s takšnim tempom in intenzivnostjo ne bo šlo več dolgo. Frank je izprašal tudi predsednikovo svetovalko Helgo Hirsch in tudi Gauckova spremljevalka med letoma 1990 in 1998 po njegovih navedbah meni, da predsednik kaže znamenja utrujenosti ter se pritožuje nad številnimi obveznostmi, ki mu jih je zapustil njegov veliko mlajši predhodnik Christian Wulff. Čeprav je predsednik piscu prijazno pomagal in bil z njim očitno odkrit, Mario Frank ne pusti pri miru enega samega lasu na njegovi glavi, niti iz časov Nemške demokratične republike ne. Navaja, da je Gauck med letoma 1987 in 1989 enajstkrat dobil dovoljenje za obisk v Zahodni Nemčiji in je imel celo dva potna lista.

Kot piše časopis Bild, v predsedniški palači teh obtožb uradno nočejo komentirati, neuradno pa menijo, da takšne informacije prihajajo iz krogov zadnjega vzhodnonemškega notranjega ministra Peter-Michaela Diestla, zdaj člana vladajoče krščanskodemokratske stranke CDU, »s katerim Gaucka povezuje dolgoletno intimno sovraštvo«. Danes 61-letni Diestel je za notranje zadeve skrbel pod Lotharjem de Maiziérom, ki je bil tik pred združitvijo Nemčij prvi in zadnji demokratično izvoljen ministrski predsednik DDR, kritiki pa današnjemu odvetniku očitajo preblag odnos do nekdanjih »neuradnih sodelavcev« vzhodnonemške službe za državno varnost. Poleg tega so med njegovim ministrovanjem domnevno uničevali Stasijeve dokumente.

Predsednik Gauck vsaj zadnje dni nima časa za te obtožbe in še manj za počitek, saj kot po tekočem traku sprejema najvišje predstavnike političnih strank, da bi tako po volitvah ohromljeni državi pomagal do nove vlade. Bo o najnovejših obtožbah spregovoril po izidu knjige? Če bo, Nemčijo morda spet čakajo izpraševanja o preteklosti nekdanjega komunističnega dela države, in to na najvišji ravni.