Je Joca Amsterdam naročil umor srbske ministrice?

Srbski preiskovalci sumijo, da je kriminalna združba načrtovala umor ministrice za pravosodje Snežane Malović. Združba je domnevno povezana s Sretanom Jocićem, znanim tudi kot Joca Amsterdam.

Objavljeno
23. oktober 2009 12.14
Ba.P.
Ba.P.
Beograd - Razlog naj bi bilo vztrajanje Snežane Malović pri sprejetju zakona o odvzemu premoženja. Po nekaterih informacijah naj bi plačani morilci ministrico umorili ob njenem odhodu v ali izhodu iz porodnišnice januarja letos. Od konca lanskeg leta in letos naj bi ministrico hotele "odstaniti" tudi kriminalne združbe iz Valjeva, Pala in Šapca, a so pripadnike združb policisti prijeli še preden bi lahko načrt izpeljali. Poleg že omenjenega zakona je srbsko podzemlje razbesnela tudi najava ponovnega izbora sodnikov in tožilcev, saj med izbranimi ne bo nikogar iz pravosodja, ki je kdaj koli imel stike s kom iz podzemlja.

Ministrica je že na začetku mandata začela dobivati s smrtjo preko sms sporočil, ko pa je bila 1. marca letos ustanovljena Direkcija za odvzem premoženja, so se pojavile tudi grožnje s smrtjo tako njej kot tudi njenim sodelavcem Slobodanu Homenu, državnemu sekretarju, in Jugoslavu Stojiljkoviću, direktorju Direkcije.

Po tem, ko so aretirali kriminalno zdužbo iz Valjevca, je eden izmed članov potrdil, da so njihovega vodjo najeli, da bi izvedel atentat na ministrico. Veliki udarec za srbsko podzemlje pa je bila tudi aretacija Sretana Jocića aprila letos, zaradi suma, da je vodil skupino, odgovorno za umor Pukanića in Franjića, posebni tožilec pa je takoj sprožil tudi preiskavo Jocićevega premoženja.

Ob aretaciji Željka Milovanovića so v njegovem stanovanju našli orožje in opremo, ki bi jo potreboval za izvedbo atenatata, med drugim daljnogled. Pristojni organi sumijo, da naj bi njegova tarča bila ministrica Malović, vse pa naj bi organiziral Joca Amsterdam.