Je Putin namesto denarja za otroke zbiral le volilne glasove?

Ruski premier Vladimir Putin, ki s pilotiranjem letal in z reševanjem ogroženih živalskih vrst nenehno vzdržuje podobo »ruskega alfa samca«, je decembra svetovni javnosti s petjem na humanitarni prireditvi pokazal tudi svojo čustveno plat. Težava je le ta, da denar, ki so ga zbrali za onkološko bolnišnico, še vedno ni prispel na pravi naslov.

Objavljeno
10. marec 2011 14.43
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Moskva - Med decembrskimi prazniki, ki ponavadi potekajo v duhu dobrodelnosti, so svet obkrožili posnetki nekdanjega ruskega predsednika in sedanjega premiera Vladimirja Putina v nenavadni vlogi. Na dobrodelni prireditvi, namenjeni za rakom obolelim otrokom, je namreč na klavirju zaigral in zapel ameriško pesem Bluberry Hill. Glasen aplavz zbrane množice, med njimi sta bila tudi ameriška igralca Sharon Stone in Kevin Costner, pa ni zagotovil denarne pomoči.

Na svečano prireditev, ki je potekala pod okriljem nepoznane organizacije Federation Foundation, je znova opozorila mati 13-letne bolne deklice. »Od koncerta so minili trije meseci, denarja pa od nikoder,« je za moskovski radio povedala Olga Kuznetsova. To je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tudi strokovni direktor pediatrične klinike v Sankt Peterburgu Anatolj Rvkin. Povedal je, da od dogodka niso prejeli ne denarja ne zdravstvene opreme. Nikakršne pomoči ni prejel niti pediatrični oddelek v moskovski bolnišnici, poroča The New York Times.

Zaradi odprtega pisma, ki ga je poslala tako na radio kot tudi oblastem, je v Rusiji završalo. Ne le zaradi namigovanja, da je denar za dobrodelne namene odtekel drugam, pač pa tudi zato, ker se je med vrsticami dalo prebrati, da je šlo le za dobro organizirano predvolilno promocijo Putina. Premiera v pismu ni omenila, je pa namignila, da je bil prvotni namen prireditve prikazati njegove pevske sposobnosti. »Zavedam se, da so ljudje za svoje cilje pripravljeni storiti marsikaj. So pripravljeni to narediti tudi na račun bolnih otrok?,« se je spraševala Kuznetsova.

Sporen pa ni le namen Putinovega nastopa, ampak tudi dobrodelna organizacija sama. Kot je poročal ruski časnik Kommersant, so Federation Foundation ustanovili le nekaj dni pred dobrodelno prireditvijo 10. decembra. V izjavi pred koncertom so povedali, da bodo z zbranim denarjem kupili diagnostično opremo in vse ostale potrebne zdravstvene pripomočke za pediatrijo. Direktor organizacije Vladimir V. Kiseljov je pojasnil, da s koncertom niso zbirali denarja, njegov namen je bil le pritegnili pozornost javnosti na težave otrok, obolelih za rakom. Dejal je še, da so vsakemu gostu dali kuverto, ki so jih kasneje razdelili med obolele.

Namestnik Putinovega tiskovnega predstavnika Dmitri Peskov pa je za spletno stran gazeta.ru pojasnil, da so denar za pediatrični oddelek onkološke bolnišnice sicer zbrali, vendar potrebujejo še nekaj časa, da nakupijo vso potrebno zdravstveno opremo. Hkrati je zavrnil kakršno koli povezanost premiera z organizacijo. »Putin je svoje naredil. Udeležil se je prireditve in nastopil v dobri veri, da bo izkupiček šel v dobrodelne namene,« je še povedal namestnik.

Kot še poroča The New York Times pa je še vedno neznanka, kako je dobrodelni organizaciji, ki je nastala le dva tedna pred prireditvijo, uspelo privabiti toliko svetovnih zvezdnikov: poleg že omenjenih, so bili tam tudi ameriški igralec Mickey Rourke, njegov francoski kolega Alain Delon ter italijanski igralki Monica Bellucci in Ornella Muti.

Nastop ruskega premiera: