Je Rusija našla rešitev za sirsko krizo?

Pobudo glavne zaveznice režima v Damasku so pozdravili praktično po vsem svetu, pa čeprav ponekod precej previdno.

Objavljeno
10. september 2013 17.27
PALESTINIAN-SYRIA-ATTACK-DEMO
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Rusija je, kot kaže zaenkrat, morda našla način, kako se izogniti vojaškemu posredovanju proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga več držav na čelu z ZDA obtožuje uporabe kemičnega orožja. Kremelj je namreč včeraj predlagal, naj Sirija mednarodnemu nadzoru izpostavi vse svoje kemično orožje, predlog pa je že pozdravilo več držav, med njimi tudi tiste, ki so se pred tem zavzemale za intervencijo.

Načrt, ki ga je Kremelj predstavil po srečanju ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova in sirskega zunanjega ministra Valida al Mualema, od Damaska zahteva, da kemično orožje preda mednarodnemu nadzoru, nato pa ga uniči. V Moskvi, kjer se s Sirijo še naprej dogovarjajo o podrobnostih in izvedbi predloga, po besedah Lavrova upajo, da bodo načrt predstavili čim prej. Poleg tega so se o njem pripravljeni pogovarjati z generalnim sekretarjem ZN, Organizacijo za preprečevanje kemičnega orožja in članicami varnostnega sveta ZN.

Ruski predlog je odziv na besede ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja, ki je včeraj dejal, da bi se lahko Asad intervenciji izognil s predajo svojega kemičnega orožja, čeprav pa sta ameriški predsednik Barack Obama in njegov ruski kolega Vladimir Putin o tej možnosti razpravljala že prejšnji teden med srečanjem voditeljev skupine G20 v Sankt Peterburgu. Kateri od njiju je predlagal morebitno rešitev, ni znano.

Mednarodna skupnost pozdravlja pobudo

Pobudo glavne zaveznice režima v Damasku so pozdravili praktično po vsem svetu, pa čeprav ponekod precej previdno. Ameriški predsednik Obama, čigar administracija si je zadnje tedne prizadevala zagotoviti mednarodno podporo za omejeno vojaško posredovanje, je po poročanju tiskovne agencije AFP tako dejal, da bi predlog lahko predstavljal »pomemben preboj«. Opozoril je, da je vojaško posredovanje še vedno ena od možnosti, a se je strinjal, da je treba o ruski pobudi dobro razmisliti.

Francija, do nedavnega najtesnejša ameriška zaveznica v razmišljanjih o vojaški intervenciji, je napovedala, da bo Združenim narodom predlagala resolucijo, v kateri bo zapisana zahteva, naj Sirija predlogu ugodi. Kot je pozneje sporočil sirski zunanji minister Al Mualem, je Damask na ruski predlog že pristal.

Proti predlogu je odkrito nastopila zgolj sirska opozicija, ki se še vedno zavzema za kaznovanje Asadovega režima. Ruski predlog je tako označila za politični manever in izgubo časa, ki bo privedel le še do večjega števila žrtev. Vodilni predstavniki sirske opozicije so mednarodno skupnost danes tudi pozvali, naj se ne ozira zgolj na vprašanje kemičnega orožja, ampak naj se osredotoči na iskanje rešitve za nasilje, ki je zahtevalo na deset tisoče življenj.

Britanski premier David Cameron je načrt pozdravil, vseeno pa je izrazil bojazen, da gre za preusmerjanje pozornosti. Kot zanimivega ga je opisala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je ob tem izrazila pričakovanje, da ga bodo hitro izvedli. Podprli sta ga še dve zaveznici režima v Damasku − Kitajska in Iran, pa tudi Arabska liga.

Po drugi strani pa je do njega skeptičen Izrael. Predsednik Šimon Peres je tako po poročanju tiskovne agencije AP dejal, da bodo pogajanja o predaji kemičnega orožja najverjetneje zelo zahtevna in da Siriji ne gre zaupati. Predsednik izraelskega parlamentarnega odbora za zunanjo politiko in obrambo Avigdor Lieberman pa je izrazil prepričanje, da Sirija s to potezo le zavlačuje in kupuje čas.