Jemenski protestniki znova na ulicah

Na jemenskih ulicah so se že peti dan zapored zbrali protestniki in se odpravili proti središču prestolnice. Ko je policija poskušala množico razgnati, je znova prišlo do spopadov.

Objavljeno
15. februar 2011 13.18
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Sana - Okoli 3000 protestnikov, predvsem študentov univerze v Sani, se je danes znova poskušalo prebiti v središče mesta. Po ulicah so odmevali protivladni slogani, med njimi tudi: »Dol s predsednikovimi razbojniki«. Do spopadov je prišlo, ko so se študentom univerze v Sani pridružili še kolegi z drugih univerz in aktivisti za človekove pravice.

Policija je dostop do centra mesta poskušala preprečiti z ovirami, na kar so se protestniki odzvali z metanjem kamenja. Tri osebe so bile ranjene in so jih že prepeljali v bolnišnico. »Ne bomo odnehali. Dostojanstvo bomo ohranili s padcem režima,« je povedala Tavakul Karman, ena od vidnejših članov opozicijske stranke islah. V središču mesta medtem poteka shod v podporo vlade, ki se ga je udeležilo okoli 2000 ljudi.

Okoli 5000 protestnikov se je zbralo tudi v jemenski provinci Taiz.

Po podatkih ameriške tiskovne agencije AP je predsednik Ali Abdulah Salehi v zadnjih nekaj dneh stopil v kontakt z vsemi pomembnejšimi lokalnimi voditelji. Če bi namreč ti podprli protestnike, bi najverjetneje njegov režim padel. Njegova prva obrambna črta so trenutno oborožene varnostne sile, državljanom pa je že obljubil, da leta 2013 ne bo kandidiral na predsedniških volitvah. Protestniki namreč zahtevajo njegov odstop.

Protesti v Jemnu so se začeli v petek po odstopu Hosnija Mubaraka s položaja egiptovskega predsednika. Tako kot v Egiptu so tudi jemenske protestnike na ulice prignali vse slabši življenjski pogoji - revščina, visoka nezaposlenost in korupcija. Policija je včeraj aretirala okoli 120 ljudi, danes jih je 75 že izpustila.

Do protestov v državi je prišlo v času, ko je Salehi utrdil vezi z uradnim Washingtonom, in sicer zaradi vse večje grožnje veje teroristične organizacije Al Kaida, ki deluje v Jemnu. Ameriška vlada namreč državi pomaga pri usposabljanju protiteroristične enote.