»Jemenska kri je za mednarodno skupnost očitno nevidna«

Jemenska vojska se je s pravimi naboji znova spravila na protestnike, zbrane na trgu v Sani.

Objavljeno
12. maj 2011 11.17
Posodobljeno
12. maj 2011 12.37
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Sana - Streli pripadnikov jemenskih varnostnih sil so se v treh jemenskih mestih zgrnili na protetsnike, ki zahtevajo padec režima Alija Abdulaha Saleha. Najmanj 18 ljudi je bilo ubitih, ranjenih več sto.

Kolona več kot 2000 protestnikov se je vila proti osrednjemu sanskemu trgu. V nebo so odzvanjali vzkliki Bog je velik! in Alah, pomagaj nam odgnati tega tirana! Pripadniki režimske vojske so protestnike čakali na strehah stavb in balkonih in ko so ti dosegli trg, je vojska začela streljati, piše Guardian.

Po štiriurnem streljanju so se nad režimske vojake spravili nekdanji pripadniki vojske, zvesti generalu Aliju Mohsinu. Dela vojske sta se spopadla prvič po tem, ko je Mohsin konec marca izrazil podporo protirežimskim protestnikom.

V zadnjih dneh so protesti zajeli celo državo, v petek v Sani načrtujejo shod do predsedniške palače.

»Jemen je v zelo kritičnem trenutku,« meni jemenski analitik z Univerze Princeton Gregory Johnsen. »Vsak poskus mediacije - vključno s predlogom Zalivskega sveta za sodelovanje (GCC) - je propadel, medtem pa Saleh še naprej ignorira zahteve ljudstva in upa, da se bo na oblasti vendarle uspel obdržati.« Po besedah Johnsena je glede na razvoj dogodkov v državi jasno, da je Saleh vojski dal zeleno luč za streljanje.

Medtem se eden od organizatorjev protestov Ibrahim Montana sprašuje, kdaj bo zahod krvavo nasilje obsodil. »Jemenska kri je za mednarodno skupnost očitno nevidna.«