Jemenski študenti znova proti predsedniku Salehu

Na ulice Jemna se je danes znova podalo več tisoč protestnikov, ki zahtevajo odstop predsednika Ali Abdulaha Saleha. Dostop do osrednjega trga prestolnice so včeraj varnostne sile preprečile tudi s silo.

Objavljeno
14. februar 2011 12.30
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Sana - Protestniki so se četrti dan znova poskušali prebiti do osrednjega trga prestolnice Sana, kjer že nekaj dni taborijo podporniki sedanjega predsednika Alija Abdulaha Saleha. Varnostne sile so dostop do trga Al Tahrir onemogočile z bodečo žico, včeraj pa so protivladne protestnike - med njimi so predvsem študenti - odganjali tudi s pendreki in električnimi paralizatorji. Ena ženska je bila ranjena, okoli deset ljudi so prijeli.

Proteste proti režimu predsednika Saleha, ki je na oblasti že 32 let, so spodbudili podobni upori mladih v Tuniziji in Egiptu. Okoli 3000 študentov iz univerze v Sani je danes tako vzklikalo gesla »Po Mubaraku, Ali«, od oblasti so zahtevali tudi ukrepe proti skorumpiranim politikom.

K protivladnim protestom znova pozivajo tudi v Alžiriji

Alžirske vodje opozicije so kljub dolgoletni prepovedi javnih shodov včeraj znova pozvali k protivladnim protestom, ki naj bi potekali ta petek. V soboto se je sicer na ulicah zbralo okoli 2000 protestnikov, ki jim je 30.000 pripadnikov varnostnih sil preprečilo vstop v središče prestolnice. Po podatkih koalicije opozicijskih političnih strank, ki delujejo pod skupnim imenom Nacionalna koordinacija za spremembe in demokracijo, so prijeli okoli 300 ljudi, oblasti sicer poročajo le o 14 priprtih. Tudi včeraj so v mestu Anaba potekali manjši protesti, prišlo je do spopadov s policijo, štiri osebe so bile lažje ranjene.

Na odziv oblasti so se odzvale tudi Združene države Amerike in Nemčija, ki so alžirske varnostne sile pozvale, naj se na proteste odzovejo mirno. »Znova poudarjamo našo podporo do univerzalnih pravic alžirskega ljudstva, med katerimi sta tudi pravica do svobodnega izražanja in javnega zbiranja,« je povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Philip Crowley.

Alžirski mediji o protestih ta konec tedna poročajo zelo različno. Eden od dnevnikov Liberte je tako danes objavil novico z naslovom »Napočil je čas za spremembe«, medtem ko je državni časopis El Moudžahid protivladni upor opisal le kot trenutno odziv na dogodke v Kairu in Tunisu.

Varnostne sile proti protestnikom tudi v Bahrajnu


Do spopadov je danes prišlo v Bahrajnu, kjer so policisti proti protivladnim protestnikom uporabili solzivec in gumijaste naboje. Podobno kot v Tuniziji in v Egiptu so tudi v najmanjši arabski državi z nekaj več kot 520.000 prebivalci k protestom pozivali mladi aktivisti na spletu.

Na današnji dan leta 2002 so sicer v tej državi sprejeli novo ustavo, ki je prinesla nekatere demokratične spremembe, kot je izvoljen parlament, vendar opozicija od monarhije zahteva več. Od dinastije, ki jo vodi Hamada bin Ise Al Kalife, med drugim zahtevajo, da več pristojnosti prenese na parlament in da izpusti okoli 450 opozicijskih aktivistov.