Jordanska opozicija odločena bojkotirati volitve

Jordanski kralj Abdulah II. je razpustil parlament in razpisal predčasne volitve.

Objavljeno
05. oktober 2012 15.32
Posodobljeno
05. oktober 2012 18.00
YEMEN/
Ju. K., zunanja politika
Ju. K., zunanja politika

Razpustitev parlamenta in napoved predčasnih volitev sta v očeh jordanske opozicije brezpredmetni, če predsednika vlade še naprej imenuje kralj.

V Jordaniji bodo v prihodnjih mesecih organizirane predčasne parlamentarne volitve. Kralj Abdulah II, ki je s posebnim dekretom v četrtek razpustil 120-članski predstavniški dom, je glasovanje o novem parlamentu napovedal za konec leta.

Odločitev je vladar sporočil dan pred napovedanimi množičnimi demonstracijami opozicije v podporo obsežnim političnim in gospodarskim reformam.

Protestov, ki jih je organizirala muslimanska bratovščina, se je danes v Amanu udeležilo vsaj 15.000 ljudi, manj od pričakovanih 50.000. Kljub temu so bile demonstracije ene večjih v zadnjih letih.

Opozicija z muslimansko bratovščino na čelu se zdi odločena bojkotirati prihajajoče volitve. Prepričana, da trenutni volilni sistem, potrjen julija lani, še vedno onemogoča razvoj močnih nacionalnih strank, od monarha zahteva hitrejše uveljavljanje reform. Hkrati zahteva parlamentarni sistem, v katerem bi bil predsednik vlade izvoljen neposredno od predstavnikov ljudstva, ne pa imenovan s strani kralja.

Izjemna napaka opozicije

Bojkot glasovanja, podoben tistemu iz leta 2010, bo imel izrazito negativen učinek ne samo na legitimnost volitev, ampak tudi naslednjega parlamenta, opozarja večina analitikov.

Kralj Abdulah je napoved opozicije v nedavnem intervjuju razglasil za izjemno napako in pojasnil, da »konsenza glede boljše alternative enostavno ni«.

Kralj in njegovi podporniki izvolitev novega parlamenta razumejo kot pomemben korak v demokratizaciji države. Ob tem zagotavljajo, da bo volilni proces pravičnejši kot v prejšnjih letih. Kralj je med drugim obljubil, da bo pri imenovanju predsednikov vlad odslej upošteval želje parlamenta.

Jordanski rojalisti so v četrtek odpovedali shod v podporu monarhu, ki bi potekal vzporedno z demonstracijami, ki jih je v središču prestolnice pripravila opozicija. Za odpoved so se odločili, da bi se izognili morebitnim izgredom, ki bi lahko prerasli v nasilje med privrženci nasprotnih strani.