Jordanski protestniki dosegli zamenjavo premiera

Jordanski kralj Abdulah II. je po treh tednih protestov v prestolnici Aman in drugih večjih mestih odstavil premiera Samirja Rifaija in danes na njegov položaj imenoval Marufa Bakhita. Protestniki so po zgledu Tunizijcev in Egipčanov namreč zahtevali odstop vlade, ki jo obtožujejo podražitev goriva in hrane. K protestom pozivajo tudi v Siriji, palestinske oblasti pa bodo zaradi strahu pred uporom razpisale lokalne volitve.

Objavljeno
01. februar 2011 17.20
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Aman - Abdulah II. je danes sporočil, da je sprejel odstop Rifaija in najavil novega premiera Marufa Bakhita. Po njegovih besedah bo sprejel »hitre in pomembne odločitve, ki bodo vodile v politične reforme. Z njimi bomo uresničili vizijo Jordanije kot moderne in razvite države.« Novega premiera je tako prosil, naj odpravi napake, ki so jih storili njegovi predhodniki. Kdaj bo Bakhita imenoval člane novega vladnega kabineta, še ni znano.

Bakhit, nekdanji vojaški general, sicer velja za zmernega politika. Položaj premiera države je sicer zasedal že med letoma 2005 in 2007. Nekaj let je deloval tudi kot veleposlanik v Izraelu. Sledi podobni politiki, ki jo vodi kralj sam, zavzema pa se tudi za tesne odnose z Izraelom in Združenimi državami Amerike.

V izjavi za javnost je kralj še povedal, da bo v kratkem zahteval spremembo zakonodaje, ki ureja politično in osebno svobodo državljanov. Ko je leta 1999 zasedel prestol, je namreč obljubil, da bo nadaljeval s političnimi reformami, ki jih je začel njegov pokojni oče kralj Husein. Pod njegovo oblastjo so se tako po 22 letih volivci znova odpravili na parlamentarne volitve. Uvedel je tudi večstrankarski sistem. Ameriška tiskovna agencija AP pa poroča, da so reforme ostale le na papirju. Oblasti še vedno preganjajo novinarje, ki »žaljivo« poročajo o kralju in njegovi družini.

Opozicija je imenovanju novega premiera že nasprotovala. »Izbira premiera dokazuje, da se reforme še niso začele. Nasprotujemo Bakhitu, saj imamo z njim slabe izkušnje. Potrebujemo nekoga, ki ga ljudje spoštujejo, nekoga, ki nima preteklosti omadeževane s korupcijo,« je povedal vodja največje opozicijske stranke Fronta islamske akcije (IAF) Hamzah Mansur. Povedal je še, da bi se morali protesti nadaljevati.

Z njimi se strinjajo tudi nekateri protestniki, ki se jim zdi, da je kralj naredil premalo. Od njega zahtevajo bolj odločne ukrepe, takšne, ki bi zmanjšali cene osnovnih živil, hkrati pa želijo predstavnike vlade voliti sami.

K protestom pozivajo tudi v Siriji


Protestni val, ki so ga sprožili Tunizijci se nezadržno širi. Uporu tako podpirajo tudi mladi državljani Sirije, ki so na Facebooku in Twitterju objavili poziv k »dnevu jeze«. Ta bo na ulicah Damaska potekal med 4. in 5. februarjem. »Želimo, da prekličejo izredno stanje v Siriji. Zahtevamo tudi konec korupcije.«

Tako kot v Egiptu in Tuniziji se tudi v Siriji soočajo z vse hujšo revščino, brezposelnostjo in korupcijo. V vseh treh državah sta se namreč kruh in olje močno podražila. Sirijski predsednik Bašar Asad, ki je od svojega očeta oblast prevzel leta 2000, pa se na pozive, naj izpusti zaprte člane opozicije in omogoči politično svobodo, ne odzove.

Do zdaj se je pozivom na socialnih mrežah pridružilo razmeroma malo ljudi, okoli 2500.

Palestinske oblasti razpisale lokalne volitve

Protesti so vplivali tudi na palestinske oblasti. Te so v strahu pred ljudstvom danes naznanile, da bodo v najkrajšem možnem času organizirale lokalne volitve. AP poroča, da se mnoge vlade na območju Bližnjega vzhoda, ki jih bolj kot ljudstvo podpira Zahod, bojijo protestnega vala. Palestinski predsednik Mahmud Abas je namreč leta 2009 odpovedal lokalne volitve na Zahodnem bregu, saj bi njegovo politično gibanje Fatah izgubilo nekatere ključne sedeže v regiji. Abasu je sicer predsedniški mandat potekel leta 2009. Palestinske oblasti niso omenile parlamentarnih in predsedniških volitev.

Hamas, ki vlada v Gazi, se je že odzval na najavo Fataha. Povedal je, da palestinske oblasti volitev ne morejo razpisati vse dokler Zahodni breg in Gaza ne bosta združena pod eno vlado.